понеділок, 14 листопада 2016 22:25

Як правильно відмовити дитині в покупці: головні поради

Автор: detpsycholog
 

Багато батьків не вміють говорити "ні" та йдуть на поводу у своїх (вже розпещених) чад.

Про те, як правильно сформулювати відмову, щоб дитина зрозуміла вас із першого разу і не закотила істерику в магазині, пише Ivona

1. Відволічіть увагу дитини

Це найпростіший, але дуже ефективний спосіб. Можна звернути увагу дитини на іншу, більш дешеву іграшку, і розповісти про її переваги перед тією, яку вона обрала спочатку. Цілком ймовірно, що дитину влаштує інша покупка, і малюк забуде про свій перший вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найважливіші принципи розмови з малюком

2. Відкладіть покупку

Поясніть дитині, що ви купите їй бажану річ, але не сьогодні. Тоді це не прозвучить як відмова, і малюкові буде простіше піти на умову батьків.

3. Говоріть "ні" твердо

Ваше "ні" має звучати твердо і беззастережно - це не означає, що потрібно переходити на крик, але вдаватися до вибачень і підлещуватися теж не варто.

4. Поясніть свою відмову

Як правило одного "ні" дитині недостатньо. Пояснюйте дітям, чому ви не згодні на покупку. Якщо дитина просить дорогу іграшку, скажіть, що у вас немає грошей, і якщо ви купите цю річ, вам доведеться відмовитися від інших важливих покупок - наприклад, смачної їжі.

Автор: best-mother
 

Якщо мова йде про солодощі, які ви не хочете купувати дитині, зробіть акцент на тому, що від них може заболіти живіт, зуби і так далі - на конкретних прикладах дитині буде легше зрозуміти, чому їй відмовили.

5. Не реагуйте на істерику

Якщо дитина використала всі свої доводи, вона може вдатися до останнього - істерики. Піддастеся раз - за ним підуть багато таких же.

Все, що ви можете зробити, це відвести (або навіть забрати) дитиниу з магазину. Після того, як ви залишитеся наодинці без зайвих свідків, у суворій формі поясніть малюкові, що так не можна поводитися, і ви не збираєтеся продовжувати розмову, поки не вщухне його плач.

6. Узгодьте свою відмову з іншими членами сім'ї

Якщо ви відмовите дитині в покупці, а інший член сім'ї піде і купить те, що вимагав малюк, ніякої виховної користі не вийде. Обговорюйте свої рішення з рідними: якщо вони не згодні з вами, спробуйте пояснити їм свою позицію.

Експерт розповіла, як зробити свою дитину щасливою

Зараз ви читаєте новину «Як правильно відмовити дитині в покупці: головні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути