Ексклюзиви
вівторок, 05 жовтня 2021 17:46

Не їв м'ясо й став мільйонером у 25 років: Стів Джобс помер 10 років тому
5

Американський підприємець і засновник корпорації Apple Стів Джобс помер 5 жовтня 10 років тому. Йому було 56 років.

Gazeta.ua підготувала 10 маловідомих фактів про IT-революціонера.

1. Джобс народився 24 лютого 1955 року в американському Сан-Франциско. Його батьки, які ще вчилися в магістратурі й не були готові до дітей, віддали сина в прийомну сім'ю. Клара й Пол Джобс - нерідні батько й мати винахідника - переїхали згодом до Кремнієвої долини. Пол працював на двох роботах, а родина на всьому заощаджували, щоб накопичити сину на вищу освіту.

2. Джобс у 12 років почав працювати в компанії Hewlett-Packard на канікулах. Він із директором створював пристрої, щоб дзвінки стали безплатними на далекій відстані.

3. Компанію Apple Computer заснували 1 квітня 1976-го в гаражі. Автором переважної частини розроблень був Стів Возняк, а Джобс був маркетологом. Компанія згодом розробила перший комп'ютер. Його ціна якого становила $666,66. Пізніше приєднався і Тім Кук. Відтоді Apple здобувала популярність. А за два роки винахідники укладали контракти на мільйонні суми.

4. Працівники компанії вважали Джобса тираном - він не терпів помилок. Міг звільнити працівника, якщо той приніс воду не тієї марки. Підприємець також потрапив у Книгу рекордів Гіннеса, тому що був директором із найскромнішою зарплатою: Джобс отримував на рік $1. Хоча йому належали мільярдні акції Apple і Disney.

Американський підприємець і засновник корпорації Apple Стів Джобс помер 5 жовтня 10 років тому
Фото: Reuters
Джобс у 12 років почав працювати в компанії Hewlett-Packard на канікулах
Стів Джобс позує поруч з iMac
Компанію Apple Computer заснували 1 квітня 1976 року в гаражі
Працівники компанії вважали Джобса, який не терпів помилок, тираном

5. IT-революціонер десятки років дотримувався вегетаріанства й практикував голодування. Джобс тижнями їв лише один продукт: наприклад, морквяний салат із лимоном або яблука. Він вірив, що такий спосіб харчування не виділяє зайвого слизу й неприємних запахів у шлунково-кишковому тракті.

6. Винахідник постійно повторював, що краса в простих речах. Тому він одягав зазвичай сині джинси прямого крою, чорну сорочку або водолазку.

7. Джобс відмовлявся визнавати батьківство. Одного разу надав суду документ, у якому вказано, що він безплідний. Він роками був упевнений у тому, що старша донька Ліза, яка народилася 1978 року, не його дитина.

8. Одружився з Лорен Павелл 1991-го. Тоді ж визнав старшу доньку, заплатив за її навчання в університеті й забрав жити до себе. Дружина народила ще трьох дітей. А Ліза Бреннан-Джобс ділилася у своїй книзі "Маленька рибка", що батько обмежував у ґаджетах і забороняв спілкуватися з матір'ю.

9. 2004 року лікарі виявили в Джобса невиліковний рак підшлункової залози. Але Стіву вчасно провели операцію, після чого він продовжив працювати в Apple. У квітні 2009-го винахіднику пересадили печінку. Після тривалої хвороби 5 жовтня 2011 року Джобс помер.

10. В Одесі 5 жовтня 2012 року відкрили пам'ятник Джобсу з нагоди перших роковин смерті співзасновника корпорації Apple.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заснували найпотужнішу технологічну компанію світу

Анкету щодо приймання на роботу, яку заповнив Стів Джобс 1973 року, продали на аукціоні в Лондоні за $222 400 - майже 6 млн 227 тис. грн.

Її виставили ​​на продаж 24 лютого 2021-го. Аукціон тривав місяць.

Зараз ви читаєте новину «Не їв м'ясо й став мільйонером у 25 років: Стів Джобс помер 10 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути