Ексклюзиви
субота, 30 березня 2019 01:35

Чому кохання, яке показують у фільмах, не існує в реальному житті
8

Багато людей мають нереалістичні уявлення про шлюб, а завдяки голлівудським фільмам деякі взагалі починають вірити в казки. Можливо, саме ці нав'язані стереотипи заважають нам будувати гармонійні відносини в реальному житті.

Варто пам'ятати: те, що відбувається на екрані, не завжди може статися в реальності. Деякі штампи і установки, які Голлівуд вбиває нам в голову, досить шкідливі. Особливо це стосується фільмів про сімейні пари. Існують найпоширеніші помилки про стосунки, які зустрічаються майже в кожній романтичної картині, пише marieclaire.ru.

Кохання з першого погляду

  Кадр з фільму "Титанік"
Кадр з фільму "Титанік"

"Титанік", "Щоденник пам'яті", "Мости округу Медісон" - перераховувати фільми, в яких головні герої закохуються один в одного при першій же зустрічі можна нескінченно. Звісно, на екрані це виглядає дуже романтично, але, на жаль, в реальному житті так не буває.

Психологи стверджують, що кохання з першого погляду не може бути в принципі. Пристрасть - так, але не любов. На їх думку, творці фільмів змушені стрімко розвивати відносини своїх героїв просто заради того, щоб укластися у відведений час.

Споріднені душі

  Кадр з фільму "Ромео + Джульєтта"
Кадр з фільму "Ромео + Джульєтта"

Хто з нас не мріє зустріти людину, з яким зможе з'єднатися як "дві половинки єдиного цілого": як Джек і Роза або Ромео і Джульєтта? На жаль, вчені не радять вірити фільмам і мріяти про споріднену душу.

Психологи стверджують, що для створення міцних відносин обидва партнери повинні старанно працювати. Люди, які розуміють це, звичайно більш щасливі в шлюбі.

Фільми, в яких люди знаходять свою споріднену душу, мимоволі змушують нас сподіватися на долю, а не на власні сили, і ми мимоволі втрачаємо контроль над своїм особистим життям.

Протилежності притягуються

  Кадр з фільму "Красуня"
Кадр з фільму "Красуня"

Багатий чоловік і бідна жінка, відмінниця і хуліган, агент ФБР і злочинець - все це різновиди однієї і тієї ж формули. Принцип "протилежності притягуються" спостерігається навіть в мультфільмах: згадайте диснеївські картини "Красуня і Чудовисько" або "Леді і Волоцюга".

Найчастіше в голлівудських фільмах закохані герої належать до різних соціальних класів. Наприклад, фільм "Красуня" оповідає про історію кохання мільярдера і повії. Але, на думку соціологів, в реальному житті люди з різних соціальних верств мають мало шансів закохатися і створити сім'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 етапів кохання: чому не всі пари доходять до кінця

Подружжя читають думки один одного

  Кадр з фільму "Весільний переполох"
Кадр з фільму "Весільний переполох"

Шотландські психологи провели дослідження: вони відібрали 40 фільмів, випущених з 1995 по 2005 рік, і провели опитування серед добровольців про їхні очікування в романтичних стосунках. Порівнявши найбільш часті теми з фільмів з очікуваннями опитаних, дослідники прийшли до дивних висновків.

Любителі таких романтичних комедій, як "Поки ти спав", "Весільний переполох" і "Вам лист", зазнавали труднощів у відносинах. Ці люди висловили думку, що закохані повинні розуміти один одного без слів, тому вони не обговорювали свої бажання і потреби з партнерами. Психологи переконані, що тільки спільне обговорення проблем допоможе домогтися ефективного спілкування.

Любов завжди перемагає

  Кадр з фільму "Коли Гаррі зустрів Саллі"
Кадр з фільму "Коли Гаррі зустрів Саллі"

Любов - це, звичайно, важлива складова будь-яких романтичних відносин, але все-таки далеко не єдина. Як би фільми не намагалися переконати нас, що всі проблеми можна вирішити за допомогою любові, на практиці це не працює.

Режисер фільму "Коли Гаррі зустрів Саллі" Роб Райнер в одному з інтерв'ю зізнався, що в першій версії картини головні герої повинні були назавжди розлучитися. Зараз така альтернативна кінцівка знаменитого фільму здається безглуздою, але, можливо, вона була б більш реалістичною.

Тещі і свекрухи - це зло

  Кадр з фільму "Якщо свекруха - монстр"
Кадр з фільму "Якщо свекруха - монстр"

У фільмі "Якщо свекруха - монстр" актриса Джейн Фонда грає стервозну Віолу Філдс, чия єдина мета - не дати одружитися власному синові. Схожа історія спостерігається і в фільмі "Стильна штучка", де майбутня свекруха головної героїні категорично проти того, щоб її син одружився на дівчині нижчого класу.

Дослідження показали, що 28% жінок мали негативний досвід спілкування із свекрухою. Однак це так само означає, що більше 70% опитаних не мають до матерів своїх чоловіків ніяких претензій.

Нескінченні сварки - це романтично

  Кадр з фільму "Як позбутися хлопця за 10 днів"
Кадр з фільму "Як позбутися хлопця за 10 днів"

У фільмах про любов сварки і скандали часто супроводжуються сплеском пристрасті. Наприклад, картина "Як позбутися хлопця за 10 днів": попри те, що герої постійно сперечаються, ми вважаємо цей фільм романтичним.

Насправді романтизувати регулярні скандали небезпечно. Важливо пам'ятати, що в реальному житті сварки приносять тільки негативні емоції, тому пари, які постійно сваряться, рідко бувають щасливими.

Розлучення - це дурниця

  Кадр з фільму "Стильна штучка"
Кадр з фільму "Стильна штучка"

Переважна більшість романтичних комедій закінчуються хепі-ендом. Але за статистикою, приблизно 60% шлюбів в усьому світі розпадаються.

Якщо в сюжетну лінію фільму і включене розлучення, йому зазвичай не надають великого значення. Наприклад, у фільмі "Коли Гаррі зустрів Саллі" розлучення головного героя згадується мимохіть, а сюжет крутиться навколо його нових стосунків. У фільмі "Стильна штучка" Джейк відмовляється підписати папери про розлучення, і в кінці вони з Мелані залишаються разом.

Психолог Джон Готтман зумів розробити систему, що дозволяє з 94-процентною точністю сказати, чи розпадеться певна пара в майбутньому чи ні. Він проаналізував багато аспектів відносин - починаючи від деталей поведінки партнерів, закінчуючи їх емоційним і фізичним станом при спілкуванні один з одним. Зокрема, він звертав пильну увагу на те, як пара вирішує конфліктні ситуації.

За його висновками, якщо одного партнера (або обох) під час сварок часто занадто захльостують емоції, що він перестає себе контролювати, то це істотно знижує ймовірність довгострокового існування відносин. Коли це відбувається - частота серцевих скорочень перевищує 100 ударів в хвилину, а кров'яний тиск підвищується. Тому гучні з'ясовування стосунків з криками і биттям посуду гарні лише для кінематографа. У реальному житті подібні ситуації зовсім не оповиті ореолом романтики.

Зараз ви читаєте новину «Чому кохання, яке показують у фільмах, не існує в реальному житті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути