четвер, 18 жовтня 2012 15:57

Янукович задоволений, як багато Ахметов інвестує в Україну

Янукович задоволений, як багато Ахметов інвестує в Україну
Віктор Янукович задоволений інвестиціями ріната Ахметова. Фото: vlasti.net

Президент Віктор Янукович зауважив високий внесок найбільшої української приватної холдингової компанії ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) в залучення інвестицій в економіку країни та модернізацію металургійної галузі.

Про це глава держави сказав під час урочистої церемонії відкриття майданчика і закладання першого каменя нової повітророздільної установки (ВРУ-1400) загальною вартістю 130 млн євро на Єнакіївському металургійному заводі (ЄМЗ, Донецька обл.), що входить до групи "Метінвест" .

"Цей пілотний проект, який буде реалізований на Єнакіївському металургійному заводі спільно з французькою компанією (Air Liquide), яка інвестує в проект близько 115 млн євро прямих інвестицій. Це будуть інвестиції в нашу економіку, нашу металургійну галузь", - сказав Янукович.

При цьому він додав, що подібний проект реалізується в Україні вперше і від успішності його реалізації буде багато залежати в перспективі.

"СКМ, яка є замовником цього проекту, є одним з лідерів металургійного виробництва, і після закінчення цього будівництва вона одержить необхідний газ (кисень, азот і аргон) за цінами приблизно на 25% нижчими за існуючі, тому що це підприємство буде застосовувати зовсім нові енергоощадні технології. Є стратегічний зв'язок між інвестором і замовником", - підкреслив глава держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов купив найбільшого в Україні приватного залізничного оператора

Янукович зазначив, що у фінансуванні проекту бере участь Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), підкресливши, що цей банк "є нашим старим і надійним партнером, і ми це дуже цінуємо".

Президент зазначив, що установка буде побудована до кінця 2014 року.

"Це черговий крок у розвитку нашої держави, який ми зробимо спільно з нашими партнерами, з дуже великою перспективою подальшої співпраці. Ми сподіваємося, що подібні проекти будуть впроваджуватися не тільки на ЄМЗ, і цей пілотний проект в подальшому стане серійним", - сказав Янукович.

Як повідомлялося, французька компанія з виробництва технічних газів Air Liquide побудує для потреб ЄМЗ нову ВРУ-1400 загальною вартістю 130 млн євро (у тому числі "Метінвест" витратить на проект близько 26 млн євро), яка дозволить виробляти кисень, азот і аргон для підприємства на умовах аутсорсингу.

Обсяг вкладень Air Liquide буде профінансований спільно з ЄБРР, який надасть кредит на 85 млн євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов домовився продавати вугілля Болгарії

Планується, що ВРУ-1400 буде здійснювати поставки технічних газів на ЄМЗ і інші підприємства України. Проектуванням, будівництвом і експлуатацією повністю займається Air Liquide.

Як повідомлялося, "Метінвест" уклав довгостроковий контракт з французькою Air Liquide, яка на умовах аутсорсингу буде поставляти ПАТ "ЄМЗ" технічні гази після будівництва на його території ВРУ, введення в експлуатацію якої запланований на середину 2014 року.

ЄМЗ, українсько-швейцарське підприємство ТОВ "Метален" і ММЗ входять до складу групи "Метінвест", основними акціонерами якої є ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) бізнесмена Ріната Ахметова(71,25%) і група компаній "Смарт-холдинг" ( 23,75%).

Керуючою компанією групи "Метінвест" є ТОВ "Метінвест Холдинг".

Зараз ви читаєте новину «Янукович задоволений, як багато Ахметов інвестує в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути