вівторок, 26 листопада 2013 10:22

Влада вже порахувала, що отримає за здачу Росії української "труби"

Влада вже порахувала, що отримає за здачу Росії української "труби"
Розмови про створення двостороннього консорціуму знову актуальні. Фото: golos.ua

Україна може отримати гарантованих 95 млрд. куб. м транзиту газу в разі створення українсько-російського газотранспортного консорціуму.

Про це з посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості пише "Комерсант-Україна" у публікації "Ставлять на потік".

За словами співрозмовника, домогтися від "Газпрому" повної відмови від проекту "Південний потік" навряд чи буде можливо.

"Навіть якщо буде побудовано South Stream, у разі створення газотранспортного консорціуму ми можемо домогтися гарантій прокачування до 95 мільярдів кубометрів газу через територію України з урахуванням того, що зростання продажів буде відбуватися не в Південній і Центральній Європі, куди ведуть наші газопроводи", - упевнене джерело у відомстві.

Нагадаємо, Росія приступила до будівництва газопроводу "Південний потік", який має позбавити Україну значних обсягів транзиту.

На фоні призупинення євроінтеграції Україна відновила активні переговори про зниження вартості російського газу. За наявними даними, Київ має намір домогтися від "Газпрому" ціни в $250-260 за 1 тис. куб. м в обмін на створення газотранспортного консорціуму в тристоронньому форматі.

Пропускна здатність української ГТС становить 150 млрд. куб. м на рік, проте вона експлуатується лише на 60% потужності.

У вересні 2013 року прем'єр-міністр Микола Азаров заявив про можливе замороження двох гілок української ГТС через падіння обсягів прокачування газу.

Зараз ви читаєте новину «Влада вже порахувала, що отримає за здачу Росії української "труби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути