понеділок, 05 грудня 2011 11:51

В Україні падає виробництво хліба

В Україні падає виробництво хліба

На тлі рекордного врожаю зерна обсяги виробництва хліба в Україні помітно падають.

Якщо темпи зниження збережуться, річний обвал сягне 10%. В умовах жорсткого держрегулювання частину ринку може просто піти в тінь, пишуть "Экономические известия".

За чотири місяці, що минули від початку нового маркетингового року, падіння обсягів виробництва хліба сягнуло 3,3%. Падіння місяць до місяця (жовтень-2011 у порівнянні з жовтнем-2010) становитьблизько 7%. За липень-жовтень 2011 хлібокомбінати в Україні виробили 578,6 тис. тонн хлібобулочних виробів проти 598,3 тис. тонн за липень-жовтень 2010.

Традиційно виробництво хліба є одним з найбільш стабільних показників. Більш того, в періоди економічної кризи, до яких можна зарахувати три останні роки, споживання хліба традиційно збільшується на противагу, наприклад, м'ясним та молочним виробам, які стають не по кишені.

На думку експертів, зниження обсягів виробництва хліба не було наслідком скорочення попиту з боку населення.

Причина - в скороченні пропозиції якісного борошна. При цьому, на перший погляд, причин для недостачі борошна немає, оскільки цього року зібраний рекордний урожай.

Проте, обсяги виробництва борошна знижуються. У жовтні борошномельні підприємства зменшили виробництво борошна на 2,7%.

Причина скорочення - значно зросла собівартість виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейці дають Україні $105 мільйонів на ефективність енергетики

"Влада любить повторювати, що зерна в цьому році багато і воно дешеве. Але, по-перше, не таке вже дешеве, а по-друге, чому ніхто не говорить про ціну газу, зростання зарплат?" - зазначив представник одного з найбільших борошномельних підприємств.

Як пояснюють експерти, розбалансування внутрішнього ринку відбулося, зокрема, і через активний експорт. З України вивезено в 3,6 разу більше борошна, ніж в минулому маркетинговому році (українська мука продається в Молдову, Індонезію і Туніс).

При цьому в подальшому ситуація може погіршитися. Ринок борошна - як мінімум - житній може стати дефіцитним вже в наступному сезоні. Сільгоспвиробники нинішньої осені істотно скоротили посіви озимого жита. У деяких регіонах скорочення площ під цією культурою - більш ніж в два рази. А ті аграрії, які все-таки посіяли цю культуру, втратили значну частину посівів через посуху цієї осені, яка погубила мінімум третину майбутнього врожаю.

Зараз ви читаєте новину «В Україні падає виробництво хліба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути