вівторок, 19 листопада 2013 09:15

Україні потрібно лише $800 мільйонів, щоб злізти з російської "газової голки"

Україні потрібно лише $800 мільйонів, щоб злізти з російської "газової голки"
Україна може інвестувати $800 млн у проект TANAP. Фото: vestifinance.ru

При інвестиціях близько $800 млн у будівництво Трансанатолійського газопроводу (TANAP) Україна може розраховувати на постачання дешевшого, ніж російський, газу.

Про це з посиланням на Міністерство енергетики та вугільної промисловості пише "Комерсант Україна" в публікації "Газ на дроті".

"З урахуванням того, що азербайджанський газ при сьогоднішніх цінах на нього буде обходитися Україні на $60-80 за 1 тис. куб. м дешевше від російського, ці інвестиції окупляться максимум через п'ять років", - заявили у відомстві.

За попередніми оцінками, вартість проекту становить $5-6 млрд.

Нагадаємо, вчора міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна готова стати співінвестором TANAP.

Однак ще в червні міністр промисловості і енергетики Азербайджану Натиг Алієв заявив, що країна не зацікавлена в участі України в цьому проекті.

Як повідомляли в Міненерго, Україна пропонує з'єднати TANAP з газопроводами в Болгарії та Румунії, а потім з газопроводом Ананьєв-Тирасполь-Ізмаїл. Створений коридор дозволить транспортувати щорічно до 10 млрд куб. м газу. При цьому в розширення потужностей газопроводів і збільшення транспортування палива Україна може інвестувати до $800 млн.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно лише $800 мільйонів, щоб злізти з російської "газової голки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути