понеділок, 05 листопада 2012 15:51

Українці відкладають менше 500 гривень на місяць. Більшість - "на чорний день"

Українці відкладають менше 500 гривень на місяць. Більшість - "на чорний день"
Українці традиційно віддають перевагу заощадженням готівкою "під матрац". Фото: dt.ua

Лише 30% українців намагаються регулярно відкладати гроші. При цьому 64% відкладають менш ніж 550 грн на місяць, і лише 5% - понад 1,1 тис. грн.

Про це свідчить дослідження "Ставлення до заощаджень", повідомляє Незалежна асоціація банків України (НАБУ).

"У середньому українець, який піклується про своє фінансове майбутнє, щомісяця заощаджує 488 грн", - зазначено в повідомленні.

За даними НАБУ, українці традиційно віддають перевагу заощадженням готівкою "під матрац". Таких 51%. Популярність банківських продуктів розподілилася так: 27% опитаних зберігають свої кошти на карткових рахунках, 17% - на депозитах і лише 7% - на поточних рахунках.

"Цікаво, що 67% українців відкладають кошти "на чорний день". 45% таким чином намагаються накопичити гроші на дорогі покупки чи ремонт, 30% - на відпочинок, 22% - задля майбутніх покупок, на які їм поки що не вистачає коштів, 20% у такий спосіб дбають про пенсійне забезпечення, і лише 8% заощаджують для інвестування у власний бізнес", - повідомили в НАБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудовникам могло би бути вигідно купувати довгобуди - експерт

Дослідження також засвідчило, що 31% громадян дуже цікавляться матеріалами в ЗМІ, присвяченими грошам та способам їх заощадження, 17% уважно прислуховуються до того, що на цю тему кажуть експерти банківської сфери, а 20% українців зізналися, що знають про доступні способи заощаджень недостатньо. Переважна більшість наших співгромадян (69%) висловила зацікавленість у підвищенні рівня своєї фінансової та економічної обізнаності.

Опитування проводилося протягом серпня-вересня 2012 року за підтримки Erste Group. В його межах було опитано 500 респондентів віком від 15 років в українських містах з населенням понад  1 млн мешканців.

Зараз ви читаєте новину «Українці відкладають менше 500 гривень на місяць. Більшість - "на чорний день"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути