середа, 20 червня 2012 13:31

Україна живе в стані спокійної тихої девальвації - експерт

Україна живе в стані спокійної тихої девальвації - експерт
Василь Юрчишин: Користуючись тим, що курс євро йде вниз, можна спокійно піднімати значення курсу долара. Фото: obozrevatel.com

В Україні почалася плавна девальвація гривні.

Про це сьогодні під час круглого столу розповів директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василь Юрчишин.

"Ми живемо в стані спокійної тихої девальвації. У цьому контексті я підтримую "тиху" політику НБУ. Користуючись тим, що курс євро йде вниз, можна спокійно піднімати значення курсу долара щодо гривні ... Швидше за все, така динаміка буде триватиме і далі", - сказав він.

За його словами, девальвація потрібна для поліпшення макроекономічних показників України.

"На сьогодні представляється малоймовірною можливість уникнути того, що через девальвацію доведеться допомогти платіжному балансу. Однак не можна сказати, що вдасться кардинально поліпшити ситуацію з платіжним балансом", - зазначив Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" хоче, щоб Україна купила 40 мільярдів кубів газу

Експерт також додав, що девальвація національної грошової одиниці використовується в багатьох країнах, причому досить часто - успішно.

"Прикладом плавної девальвації як відходу від шоків поточного рахунку може бути Швеція. Але це можливо лише в тому разі, якщо в економіці відбуваються структурні зміни. Якщо ж їх немає, такий спосіб відходу від шоків є короткостроковим", - підсумував Юрчишин.

Зараз ви читаєте новину «Україна живе в стані спокійної тихої девальвації - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути