пʼятниця, 01 липня 2011 13:12

Україна може вибити Росію з білоруської енергетики

Україна може вибити Росію з білоруської енергетики

Перший заступник прем'єр-міністра Білорусі Володимир Семашко направив листа першому віце-прем'єр-міністру України Андрію Клюєву з вибаченнями за прострочення платежів за електроенергію та сподіванням на відновлення поставок електроенергії з України.

Зокрема, в листі висловлено сподівання на "розвиток добросусідських відносин і відновлення постачань електроенергії з України". При цьому Мінськ висловлює готовність погасити утворену в березні-квітні заборгованість перед Україною до 15 липня.

У структурі енергоспоживання Білорусі на частку поставок з Росії та України припадає по 10%.

За словами директора Фонду енергетичного розвитку Сергія Пікіна, російська 10-процентна частка на білоруському енергоринку цілком може дістатися Україні.

"Був прецедент, коли ми півроку їм нічого не поставляли, і вони, закуповуючи кіловати в Києва, цілком впоралися. Причому це відбувалося в осінньо-зимовий період, коли енергоспоживання вище", - нагадав експерт.

Нагадаємо, "Інтер РАО ЄЕС" 28 червня о 23:00 припинило поставки електроенергії в Білорусь через заборгованість. А 29 червня отримало від "Біленерго" другий транш у рамках погашення заборгованості за поставки російської електроенергії. Сума переведених коштів становила 600 млн руб. в рахунок оплати боргу за квітень 2011 року.

Проте, компанії "Інтер РАО ЄЕС" не вдалося відновити постачання електроенергії в Білорусь. Затримка викликана технічними причинами. Планувалося, що експорт розпочнеться з опівночі 30 червня 2011 року.

Нагадаємо також, джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України повідомило, що Білорусь за електроенергію заборгувала Україні $ 35 млн.

Зараз ви читаєте новину «Україна може вибити Росію з білоруської енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути