Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2012 22:03

Україна і ЄС парафували угоду про асоціацію

Україна і ЄС парафували угоду про асоціацію
Окремі моменти ще будуть уточнюватися і юридично узгоджуватися. Фото: NEWSru.ua

Україна і Європейський Союз парафували Угоду про асоціацію. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ (МЗС) України.

"Сьогодні глави переговорних делегацій України та Європейського Союзу парафували текст Угоди про асоціацію, невід'ємною частиною якого будуть положення про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі", - сказано в спільній заяві глав делегацій, оприлюдненій у п'ятницю в Брюсселі (Бельгія).

Українську делегацію очолив заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін, делегацію ЄС - глава переговорної групи ЄС, виконавчий директор Європейської служби зовнішньої діяльності з питань Росії, Східного партнерства та Західних Балкан Мирослав Лайчак. Обидві сторони зобов'язалися ухвалити подальші технічні заходи для підписання угоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майбутнє Угоди про асоціацію залежить від української влади - євродепутат

"Обидві сторони висловили спільне зобов'язання зробити подальші технічні заходи, необхідні для підготовки до підписання Угоди про асоціацію", - сказано в заяві.

Водночас у заяві відсутні конкретні терміни, що пов'язано з вимогами Брюсселя до Києва щодо зміни ситуації в країні в плані відданості основним європейським принципам і верховенству права.

"Глави переговорних груп щодо ЗВТ підтвердили досягнуті 22 грудня 2011 року домовленості щодо змісту ЗВТ і зобов'язалися завершити правову експертизу тексту, включаючи технічні доповнення та протоколи", - наголошується в документі.

При цьому, як стверджують джерела в дипломатичному корпусі ЄС, Клімкін і Лайчак проставили підписи тільки на тій частині угоди, де йдеться про політичну асоціацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівці" вимагають переголосувати постанову про асоціацію Україна-ЄС

Що ж стосується частини про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, то підписи були поставлені тільки на першій і останній сторінці цього блоку: окремі моменти ще будуть уточнюватися і юридично узгоджуватися протягом декількох місяців.

Процедура парафування - це технічне затвердження тексту угоди, в ході якого глави переговорних делегацій ставлять свої підписи на всіх сторінках угоди, закріплюючи таким чином суть досягнутих домовленостей. Дипломати України та ЄС не раз наголошували, що це суто технічна процедура, яка не має політичної ваги.

Зараз ви читаєте новину «Україна і ЄС парафували угоду про асоціацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути