понеділок, 10 жовтня 2011 17:34

Серби готові до кінця року розпочати будівництво газопроводу в обхід України

Серби готові до кінця року розпочати будівництво газопроводу в обхід України

Будівництво ділянки газопроводу "Південний потік" у Сербії можуть почати до кінця поточного року.

Про це заявив глава сербської державної газової компанії Srbijagas Душан Баятовіч.

"Я очікую, що до кінця року ми зможемо почати будівництво геостратегічних енергетичних проектів", - цитує його слова агентство Bloomberg.

Сербія прагне диверсифікувати імпорт газу, що надходить з Угорщини через територію України, для уникнення збоїв поставок.

Серед усіх країн, що беруть участь в проекті "Південний потік", балканська країна першою завершела техніко-економічне обгрунтування будівництва "своєї" частини газопроводу.

Участь Сербії в проекті є частиною більш широкої угоди, за якою "Газпромнафта" придбав найбільшу сербську нафтопереробну компанію Naftna Industrija Srbije в 2009 році.

Договір також передбачає модернізацію сербського сховища газу Banatski Dvor. Перший етап модернізації вже завершений. Реконструйоване сховище об'ємом 300 млн. куб. м дозволить Сербії протягом 60 днів обходитися без зовнішніх поствок. Зараз у планах Srbijagas будівництво газосховища Srpski Itebej на 1 млрд. куб. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна залишається важливим транзитером газу, тому треба латати "трубу" - єврокомісар

Вартість будівництва 400-кілометрової "сербської" ділянки газопроводу "Південний потік" оцінюють в $ 1,86 млрд. Його проектна транзитна потужність, що становить 34 млрд кв. м природного газу на рік, дозволить Сербії побудувати до чотирьох газових електростанцій.

Для управління "сербською" ділянкою "Південного потоку" Srbijagas і "Газпром" створили спільне підприємство South Stream Serbia, 51% в якому належить російському монополісту.

За словами Баятовіча, цього місяця уряд Сербії змушений буде збільшити внутрішні ціни на газ в середньому на 15% для скорочення дефіциту Srbijagas, однак і це не вирішить проблему в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит держбюджету - 31 мільярд, а "Нафтогазу" - 33

"Комусь кінць-кінцем доведеться платити за рахунками за використання низької ціни на газ як "форми соціального забезпечення", - сказав він.

Srbijagas нині чекає дозволу державних органів і партнерів для будівництва інфраструктури, що дозволить забезпечувати газом комунальні підприємства після очікуваного завершення будівництва "Південного потоку" в 2015 році.

Зараз ви читаєте новину «Серби готові до кінця року розпочати будівництво газопроводу в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути