субота, 06 жовтня 2012 14:02

Розпродаж української землі почнеться без прийняття необхідного для цього закону - ЗМІ

Розпродаж української землі почнеться без прийняття необхідного для цього закону - ЗМІ
Верховна Рада дозволила продавати землю іноземцям. Фото: agrokolos.ub.ua

З 2013 року в Україні гарантовано почнеться розпродаж землі навіть без прийняття необхідного для цього закону "Про ринок земель", пише "Дзеркало тижня".

Видання нагадує, що 2 жовтня Верховна Рада відхилила два законопроекти (№ 11106 та № 11106-1) щодо продовження мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2014 року.

"Регіоналів" навіть не протверезило, здавалося б, логічне формулювання авторів двох документів: до набрання чинності Закону "Про ринок земель", повної інвентаризації земель ... Цим провладна більшість, нехтуючи вимогами "Перехідних положень" Земельного кодексу України, дало зрозуміти, що ринок землі впровадять і без... іменного закону. Цей документ - остання неприступна законодавча цитадель - просто втратив свою значущість", - пише видання.

В той же день - 2 жовтня - був прийнятий закон "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття права власності на землю" (№ 11128), відповідно до якого іноземні підприємства і підприємства з іноземними інвестиціями можуть купувати землі несільськогосподарського призначення.

Одночасно, тоді ж - 2 жовтня - був прийнятий в цілому ще один законопроект: "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок і зміни їх цільового призначення" (№ 11116).

"Відповідно до нього органи виконавчої влади, місцевого самоврядування будуть відсторонені від видачі дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Будуть ліквідовані й комісії з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою, скорочено кількість дозвільних органів. А значить, змінити цільове призначення земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, можна з їх ініціативи без прийняття рішень. Спрощення процедури відведення земельних ділянок у власність або користування (в тому числі, на умовах оренди) та зміни цільового призначення земельних ділянок, що перебувають у власності громадян або юридичних осіб, підпорядковано єдиній меті - розчистити шлях до тотальної консолідації "золотовалютного" ресурсу, яким є родюча земля, в декількох або одних руках", - відзначає видання.

Що ж стосується Державного земельного банку, то ще 6 вересня Верховна Рада його повторно створила, а 18 вересня - дозволила Кабміну формувати статутний фонд Земельного банку за рахунок земельних ділянок.

Зараз ви читаєте новину «Розпродаж української землі почнеться без прийняття необхідного для цього закону - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути