Ексклюзиви
неділя, 21 серпня 2011 16:54

Реформи проводяться в інтересах великого капіталу - економіст

Реформи проводяться в інтересах великого капіталу - економіст

Економічний експерт Борис Кушнірук вважає, що реформи в Україні проводяться в інтересах великого капіталу. Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Зараз реформи проводяться в інтересах великого капіталу, - зазначив економіст. — Цій меті слугують вже прийняті законопроекти - Податковий кодекс, пенсійна реформа. Підвищувати пенсійний вік потрібно. Але все звелося до того, щоб скоротити видатки на пенсіонерів. А проблема значно складніша. У нас через пенсійну систему розподіляється другий бюджет країни. Держбюджет складає 250 мільярдів гривень, а Пенсійний фонд — 190 мільярдів. Ми зберігаємо значну солідарну систему. У результаті при великих відрахуваннях із зарплати маємо маленькі пенсії".

На думку Бориса Кушнірука, реформи мають спростити і зменшити зобов'язання держави.

"Скажімо, у сфері ЖКГ потрібна максимальна демонополізація. Без створення ОСББ реформ не буде. Повинно з'явитися багато замовників послуг, які матимуть право вибирати на ринку виконавців послуг, постачальників енергоносіїв. Тоді з'явиться багато малих підприємств, які конкуруватимуть між собою. Нинішня ж реформа полягає в тому, щоб зберегти великі управляючі компанії, які обслуговуватимуть цілі райони і нав'язуватимуть людям свої ціни. Будинки залишаться витратними по споживанню тепла, води тощо. Потрібна реформа в сфері енергозабезпечення і енергозбереження — там роботи на сотні мільярдів гривень".

Перетворення мають торкнутися і аграрного сектора, переконаний економіст.

"У сільському господарстві третина продукції втрачається на шляху від поля до місця продажу. Потрібна техніка, яка б ефективно збирала врожай, сучасні сховища. У нас врожай пшениці 37 центнерів з гектара вважається добрим. У Британії, яка у значно гірших кліматичних умовах, 45 — це найгірший результат. У Франції нормальним є 65-70 центнерів. Але ж у нас земля краща", - наголосив Кушнірук.

Зараз ви читаєте новину «Реформи проводяться в інтересах великого капіталу - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути