четвер, 01 грудня 2011 14:34

Путіну побудували "палац" за гроші з офшорів - ЗМІ
10

Фото: Фото: community.livejournal.com/ru_wikileaks/

Британська газета Financial Times, провівши розслідування, стверджує, що зведення "палацу Путіна" у Геленджику, також як і деякі операції банку "Росія" велися за рахунок коштів, отриманих з офшорів.

Таокой висновок видання зробило, вивчивши документи, які виданню передав будівельник особняка в Геленджику, глава "Петромеда" Сергій Колесников.

При цьому газета зазначає, що у Колесникова не виявилося документів, які могли б підтвердити безпосередню участь Путіна у відповідних транзакціях.

"Путін служив в КДБ, а там його навчили не залишати слідів", - заявив він.

Як повідомляє FT, до допомоги офшорів вдавалися і акціонери банку "Росія", який багато критиків влади згадують, говорячи про афільований з Путіним бізнес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліквідовано фірму, що продала Януковичу "Межигір'я"

Посилаючись на Колесникова, британські журналісти стверджують, що в 2008 році його бізнес-партнери, акціонери банку "Росія" Микола Шамалов і Дмитро Горєлов, близькі до прем'єр-міністра, доручили йому "зосередити всі сили на будівництві палацу біля Чорного моря", припинивши інвестувати гроші в інші проекти, які тоді велися бізнесменами.

"Коли вони прийняли це рішення, з'ясувалося, що мені потрібно працювати щодня по 10 годин протягом 15 років, щоб побудувати цей палац для царя. Я б ніколи на це не пішов", - заявив Колесніков.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Опублікували вражаючі фото "Межигір'я" Януковича

У 2010 році він написав лист президенту Медведєву, розповівши про те, що на узбережжі Чорного моря будується "комплекс для відпочинку" Володимира Путіна вартістю $ 1 млрд. Колесников у своїй розмові з FT, пояснив, що спочатку передбачалося, що дача Путіна буде "скромною" (газета називає її "будиночок").

"Але в 2007 році будиночок перетворився на величезний палац", - заявив він.

Газета проливає світло на угоду банку "Росії" з купівлі страховика "Согаз" у "Газпрому" (найбільшим акціонером "Росії" є давній знайомий Володимира Путіна Юрій Ковальчук з партнерами).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДУСя купує гусячу печінку, курячі серця та качину грудку за півмільйона

За словами Колесникова, частина коштів, виділена, серед інших і Романом Абрамовичем, на закупівлю медобладнання для петербурзьких лікарень, була перерахована Горєловим і Шамаловим на офшорні рахунки на Віргінських островах і Панамського. Як нагадує FT, Абрамович в 2001 році виділив $ 203 млн на оновлення держлікарням Петербурга. Колесников стверджує, що після того, як як все устаткування було закуплене, у бізнесменів залишилося ще $ 85 млн.

У 2005 році експерти і аналітики не могли зрозуміти, звідки у банку знайшлися гроші на купівлю "СОГАЗ".

Таким чином, як пише FT, "ці люди є представниками нової, путінської ери олігархів, які побудували свої статки на зв'язках з лідерами країни, точно так, як за 10 років до них зробили олігархи Бориса Єльцина". Сам Путін, якого бізнесмени називають "бос" і "цар", ще 12 років тому "пообіцяв викорінити олігархів як соціальний клас", зазначає FT.

Зараз ви читаєте новину «Путіну побудували "палац" за гроші з офшорів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути