вівторок, 26 листопада 2013 09:11

Продаж українських товарів до Росії різко обвалився

Продаж українських товарів до Росії різко обвалився
Україна втрачає експорт до РФ. Фото: inukr.net

Падіння експорту товарів з України до Росії почалося з другого кварталу 2012 року і триває вже шість кварталів поспіль.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

У цілому за цей час поставки впали на $4,2 млрд.

Як відомо, на липень-вересень поточного року припали нові обмежувальні заходи Москви через плани Києва підписати угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Саме у цей перод експорт скоротився на $576 млн, або на 13,1%.

При цьому в липні та вересні цього року по відношенню до аналогічного місяця минулого року експорт упав на 10,2%, а в серпні - на 18,8%.

Однак результат липня-вересня цього року аж ніяк не гірший: краще справи йшли тільки в другому кварталі цього року - $202 млн.

Найбільш "чорним" періодом став третій квартал 2012 року, коли Росія ввела утилізаційний збір, і український експорт обрушився відразу на $1 млрд 81,2 млн, або на 20%.

У середньому ж за шість останніх кварталів експорт українських товарів до РФ втрачав по 14,6% по відношенню до аналогічного періоду минулого року.

Що стосується імпорту товарів з Росії, то тут визначальним фактором є поставки природного газу. Загалом політика України на скорочення його закупівель привела до того, що за 9 місяців цього року імпорт товарів з РФ скоротився на $4,05 млрд, або на 19,7%.

Торгівля товарами з Росією як і раніше формує для України негативне сальдо, яке за січень-вересень поточного року становило $5,06 млрд, або більше половини всього негативного зовнішньоторговельного сальдо країни.

Згідно з даними Держстату, в цілому експорт товарів з України за 9 місяців поточного року впав на 9,3% - до $46,29 млрд, тоді як імпорт - на 10,1%, до $56 млрд.

За рахунок більш швидкого скорочення торгівлею з Росією, частка експорту в цю країну в сумарному експорті зменшилася з 25,8% до 24,7%, а імпорту - відповідно з 32,9% до 29,4%.

Зараз ви читаєте новину «Продаж українських товарів до Росії різко обвалився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути