понеділок, 13 серпня 2012 12:47

Пінчуку дозволили експортувати 150 тисяч тонн сталевих труб до Росії

Пінчуку дозволили експортувати 150 тисяч тонн сталевих труб до Росії
Росія підписала зміни до угоди про постачання трубної продукції з України. Фото: chudovo.org

Росія в п'ятницю, 10 серпня, підписала зміни до угоди про постачання трубної продукції з України в країни Митного союзу, які передбачають безмитні поставки в цю країну 150 тис. тонн українських сталевих труб у другому півріччі 2012 року.

Про це повідомив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, державами-учасниками СНД, Євразійського економічного співробітництва та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

"Це дає можливість зберегти галузь та 50 тисяч працівників", - сказав він на прес-конференції в Києві в понеділок, нагадавши, що угода забезпечує щорічні експортні надходження понад $300 млн.

Мунтіян заявив, що вирішальним фактором стала ратифікація Україною договору про вільну торгівлю в рамках СНД.

Він висловив сподівання, що цього тижня зміни до угоди підпишуть два інших держави-учасниці Митного союзу (МС) - Казахстан і Білорусь.

Урядовий уповноважений додав, що слідом за врегулюванням питання поставок сталевих труб Київ у рамках підписаної угоди займеться вирішенням проблем експорту нержавіючих труб і карамельної продукції.

Нагадаємо, РФ запровадила антидемпінгові мита на імпорт труб з України 29 грудня 2005 року терміном на п'ять років, потім термін дії мит було продовжено до листопада 2015 року. У зв'язку з прийняттям Україною, а саме - компанією "Інтерпайп", добровільних зобов'язань щодо обмеження поставок товару в країни Митного союзу дію антидемпінгових мит було призупинено. При цьому трубні компанії "Інтерпайпу" отримали квоту на поставки в РФ труб на 2007 рік у розмірі 411 тис. тонн, 2008 - 419 тис. тонн, 2009 - 427,6 тис. тонн. На 2010 рік була узгоджена квота лише на перший квартал в розмірі 55 тис. тонн, а подальше переговори завершилися безрезультатно, і з 1 квітня Росія стягувала антидемпінгове мито.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дотації державних шахт піде до 10 мільярдів гривень - експерт

У рамках спеціальної угоди "Інтерпайп" отримав можливість безмитно постачати в РФ труби в 2011 році в обсязі 300 тис. тонн. З 1 жовтня по 31 грудня 2011 року українські виробники також могли поставити на ринок Білорусі 18 тис. тонн труб і на ринок Казахстану - 14 тис. тонн, які стали учасниками угоди в результаті створення Митного союзу.

У кінці грудня 2011 року Україна та країни МС підписали угоду про безмитне постачання в січні-червні 2012 року сумарно 264 тис. тонн українських труб, у тому числі в Білорусь - 72 тис. тонн, Казахстан - 42 тис. тонн, Росію - 150 тис . тонн. Обсяги поставок на друге півріччя планувалося визначити після додаткових консультацій.

"Інтерпайп" - міжнародна вертикально інтегрована трубно-колісна компанія, кінцевим власником якої є український бізнесмен Віктор Пінчук і члени його сім'ї. Входить до десятки найбільших у світі виробників безшовних труб і є третім за величиною виробником суцільнокатаних залізничних коліс в світі.

Зараз ви читаєте новину «Пінчуку дозволили експортувати 150 тисяч тонн сталевих труб до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути