середа, 23 листопада 2011 12:37

Пенсії чорнобильцям збільшать удвічі - Тігіпко пообіцяв

Пенсії чорнобильцям збільшать удвічі - Тігіпко пообіцяв

Уряд істотно збільшує пенсії чорнобильцям.

Про це сьогодні на засіданні Кабінету міністрів повідомив віце-прем'єр — міністрі соціальної політики Сергій Тігіпко, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Сьогодні прийнята постанова Кабмінету міністрів про підвищення пенсійних виплат для громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи. Інвалідам-ліквідаторам проведене осучаснення індивідуального заробітку на базі 2006 року. Коли у 2008 році відбувалося осучаснення пенсій для всіх громадян України, інвалідам-ліквідаторам воно було проведене. Осучаснення ми почнемо проводити з 1 січня 2012 року, і вони будуть отримувати нові пенсійні виплати", - сказав Тігіпко.

За його словами, також планується з 1 січня 2012 року збільшити розмір додаткової пенсії інвалідам-ліквідаторам за шкоду, заподіяну здров'ю.

"Сьогодні це 30, 20 і 15% прожиткового мінімуму. Ми пропонуємо підняти цей рівень до такого ж, який сьогодні є у інвалідів війни: 50, 40, і 30%. Це дасть можливість у 2012 році збільшити середню пенсію для інвалідів-ліквідаторів з 1815 гривень до 4129 гривень", - зазначив віце-прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кужель закликала чиновників урізати собі всі додаткові виплати

Тігіпко повідомив, що підвищення пенсій стосуватиметься й дітей-інвалідів, які є потерпілими внаслідок чорнобильської катастрофи.

"Сьогодні такі діти отримують пенсію 380 гривень. Ми збільшимо розмір цієї пенсії до середнього, який буде отримуватися у 2012 році - 994 гривні", - підкреслив він.

Як запевнив віце-прем'єр, підвищать пенсії й інвалідам з числа потерпілих.

"Це ті інваліди, які перебували на відповідних територіях, які не брали участь у ліквідації аварії, але лікарями було встановлено, що їх інвалідність пов'язана з чорнобильською катастрофою. До цього часу вони отримували пенсію нижчу, ніж всі інваліди України всередньому, тому що свого часу їм встановили пенсії, не прив'язавши до прожиткового мінімуму і такі, що не індексуються", - розповів Тігіпко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович, б ... ь, виходь, с ... а" - чорнобильці під Кабміном кликали Президента

За його словами, перелічені вище категорії чорнобильців отримували пенсії на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

"Фактично їх розміри були на рівні прожиткового мінімуму. Зараз ми виходимо на те, що перша група буде отримувати пенсію 1553 гривні, друга - 1294 гривні, третя - 1225 гривень. Також у них є додаткова доплата до пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю — 20%. Фактично пенсія збільшиться удвічі", - наголосив він.

Крім того,  Тігіпко зауважив, що буде збільшено пенсії непрацездатним особам, які втратили годувальника.

"Як правило, це літні жінки, які втратили сина, який помер внаслідок хвороби, що була заподіяна Чорнобилем. Таких людей близько 4 тисяч. На сьогодні вони отримують компенсацію від держави 1786 гривень, пенсію буде підвищено до 3749 гривень у 2012 році", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович оголосив нам Голодомор!" - У Донецьку чорнобильці захопили Пенсійний фонд

"Сьогодні існує велика кількість людей, які є потерпілими внаслідок чорнобильської катастрофи. Вони отримують щомісячні дотацію в обсязі 60 гривень. Вона збільшиться до 70 гривень 13 копійок — в середньому на 20%", - додав Тігіпко.

Він запевнив, що перерахунок буде розпочато після підписання відповідної постанови прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Тоді нові пенсії чорнобильці отримуватимуть з 1 січні 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії чорнобильцям збільшать удвічі - Тігіпко пообіцяв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути