вівторок, 20 грудня 2011 10:43

Найбільший в Україні нафтопереробник опинився в руках Коломойського

Найбільший в Україні нафтопереробник опинився в руках Коломойського

Група "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського оформила свій контроль над "Укртатнафтою" - найбільшим нафтопереробником в країні.

Згідно з висновками Головного контрольно-ревізійного управління, компанії "Корсан" і "Вілоріс", які пов'язують з групою "Приват", володіють 56,8% акцій "Укртатнафти", пише "Комерсант-Україна" в публікації "Приват" переробив нафту під себе".

У групі пояснюють консолідацію активів підготовкою до об'єднання з "Укрнафтою". В об'єднанні зацікавлена і держава, яка володіє частками в обох компаніях, відзначає видання.

За підсумками перевірки результатів роботи "Укртатнафти" в 2008-2010 роках у ГоловКРУ повідомили, що компанія "Корсан" сконцентрувала 48,2% акцій "Укртатнафти", "Вілоріс" - 8,61%. Решта акцій належать НАК "Нафтогаз України".

До жовтня 2007 року контроль над "Укртатнафтою" здійснювали татарстанські партнери компанії - Мінземмайна Татарстану (28,77%), "Татнефть" (8,61%) та афілійовані з нею Amruz Trading (8,34%) і SeaGroup International (9,96%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Табачника витратять 5 мільйонів на рекламу української освіти в Азії та Африці

Але в результаті низки судових рішень ці акції були продані компаніям, пов'язаним з групою "Приват".

Після цього "Татнефть" припинила поставки "Укртатнафті" і почала судовий процес із Україною в Міжнародному арбітражному суді в Парижі, пред'явивши претензії на суму 2,4 млрд доларів.

Назви структур групи "Приват", які отримали контроль над підприємством, не розголошуються досі.

Зараз група вирішила перевести акції з них на "Корсан" і "Вілоріс", оформивши, таким чином, контроль над 56,8% акцій "Укртатнафти", пояснило джерело видання в групі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський продав Ахметову мазуту на 118 мільйонів

"Структура власності Кременчуцького НПЗ багато разів змінювалася, сьогодні ми вийшли на цілком зрозумілу схему - завод буде належати двом компаніям, що входять в групу", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, це дозволить ефективно реалізувати плани щодо об'єднання "Укртатнафти" з "Укрнафтою", 40% акцій якої контролює група "Приват".

"Ми виступаємо за таке злиття, оскільки воно дозволить налагодити прямі постачання нафти на НПЗ без проведення аукціонів з її продажу. Це знизить витрати та дозволить налагодити економічно ефективну роботу підприємства", - пояснив співрозмовник видання.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший в Україні нафтопереробник опинився в руках Коломойського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути