понеділок, 19 грудня 2011 09:55

Через російську "трубу" "Нафтогазу" буде складніше позичати гроші

Через російську "трубу" "Нафтогазу" буде складніше позичати гроші

НАК "Нафтогаз України" буде складніше залучати кредити у міжнародних банків.

У грудні 2010 року російський "Газпром" надав "Нафтогазу" авансовий платіж за транзит газу в розмірі 14,16 млрд грн ($1,8 млрд). Ці гроші були необхідні компанії, щоб покрити касовий розрив, який утворився після повернення 12,1 млрд куб. м газу RosUkrEnergo, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Борг особливої витримки".

НАК повинна погасити цю позику протягом п'яти років за рахунок підвищення обсягів транзиту газу через територію України в порівнянні з 2010 роком (95 млрд куб. м).

Якщо ж збільшення транзиту в необхідному обсязі не відбудеться, кредит автоматично пролонгується. Процентна ставка за позикою - 4%. Першу виплату НАК повинна здійснити на початку 2012 року за підсумками транзиту в 2011 році.

Уже зараз в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості упевнені, що повернути кошти вчасно не вдасться.

"При нинішній ставці транзиту на виплати може піти не п'ять, а вісім-дев'ять років", - сказав високопоставлений співрозмовник видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" купив календарі та вітальні листівки за 730 тисяч

У прес-службі відомства уточнили, що 2011 року транзит газу територією України збільшиться на 8 млрд куб. м, до 103 млрд куб. м.

У звіті НАК сказано, що вартість транзиту становитиме $2,86 за 1 тис. куб. м на 100 км.

З урахуванням же транспортного плеча "Газпром" зараз платить за транзит газу до кордону з Євросоюзом по $31,4 за 1 тис. куб. м.

Таким чином, доходи "Нафтогазу" за транзит становлять близько $250 млн на рік.

У 2012 році його обсяг залишиться на тому ж рівні, впевнені у міністерстві.

"Після введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream частина газу піде в обхід України. Це нівелює зростання транзиту, на який ми розраховували у зв'язку зі збільшенням споживання газу в країнах Євросоюзу", - сказав співрозмовник видання.

У прес-службі НАК коментувати фінансовий звіт не стали.

Продовження кредиту робить НАК менш привабливою для міжнародних банків, вважає головний інвестстратегії ФГ "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

"Цього року кредитувати компанію вже відмовилися Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк. Одна з причин - висока кредиторська заборгованість і тривалі строки її погашення", - говорить Шеїн.

Зараз ви читаєте новину «Через російську "трубу" "Нафтогазу" буде складніше позичати гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути