понеділок, 01 жовтня 2012 09:18

"Нафтогаз" домовився з румунами про спільне підприємство в Україні

"Нафтогаз" домовився з румунами про спільне підприємство в Україні
Ключові посади в керівництві СП займатимуть представники "Нафтогазу. "Фото: lifedon.com.ua

Румунська Rompetrol і НАК "Нафтогаз України" минулого тижня затвердили техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) розвитку спільного підприємства.

Про це розповів гендиректор "Ромпетрол Україна" Андрій Кузьменко, повідомляє "Комерсант-Україна" в матеріалі "Всім будуть заправляти".

ТЕО передбачає інвестиції в розмірі $1 млрд, які румунська компанія здійснить в найближчі п'ять років.

"Зараз ми закінчуємо реєстрацію СП і вже протягом наступного року поставимо в Україну 350-400 тисяч тонн нафтопродуктів", - заявив Кузьменко.

Ключові посади в керівництві СП займатимуть представники української сторони.

Основним постачальником нафтопродуктів для СП стане румунський НПЗ Petromedia - через п'ять років його поставки в Україну досягнуть 1,5 млн тонн, розповів віце-президент Rompetrol Тимур Азімов. За його словами, для цього завод збільшив потужності переробки з 3,5 млн тонн до 5 млн тонн нафти на рік і повністю перейшов на випуск палива стандарту Євро-5 (з вмістом сірки 0,001%). Програма модернізації обійшлася в $380 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВВП України наступного року зросте на 3-4% - прогноз

Rompetrol також планує почати поставки в Україну авіапалива Jet-1, повідомив Кузьменко. Наразі здійснюються поставки оптовими партіями, а з наступного року почнеться заправка літаків "в крило" в ключових аеропортах України. В Центральні і Східні регіони України Rompetrol також планує поставляти дизельне паливо "Арктика", призначене для роботи при температурі нижче -20°C.

/media/video/458474/1_458474.mp4

СП володітиме мережею власних АЗС, а також розвиватиметься за франчайзинговою програмою. За п'ять років їх число планується довести до 700 (перші 100 відкриються наступного року), більша частина з них - на півдні і сході України, зазначає Кузьменко. Нафтогаз і Rompetrol мають намір також купити п'ять великих нафтобаз в Ізмаїлі, Запоріжжі, Херсоні, Луганську та Феодосії - відповідні переговори з власниками вже розпочаті.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" домовився з румунами про спільне підприємство в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути