пʼятниця, 27 січня 2012 12:34

Хай Росія хоч 100 газопроводів побудує, але наша ГТС буде заповненою - Івченко

Хай Росія хоч 100 газопроводів побудує, але наша ГТС буде заповненою - Івченко

Кроки України щодо скорочення споживання російського природного газу шляхом переходу на альтернативні джерела його поставок, інші енергоносії та активного енергозаощадження будуть набагато ефективнішими, ніж спроби знизити ціну шляхом переговорів.

Таку думку висловив екс-голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

"Це давно треба було робити, а не гратися, томущо давно було зрозуміло, що Росія в тому форматі, який був до цього і є сьогодні, не піде на поліпшення цінових умов поставки нам газу", - сказав він в кулуарах 5-го круглого столу з філантропії, організованого фондом Віктора Пінчука.

"І не треба було ці два роки живити ілюзії та гратися самим з собою з цього приводу, а треба було робити дуже просто: відмовлятися від імпорту російського газу, заміщати іншими енергоносіями. Як тільки ми б почали відмовлятися, Росія зовсім би по-іншому стала говорити з нами", - додав Івченко.

Як приклад він навів США, яким завдяки нарощуванню видобутку сланцевого газу вдалося знизити ціни на нього до $100 за 1 тис. куб. м і відмовитися від імпорту, в результаті чого Катару довелося розгорнути експорт газу на спотовий ринок Європи і знизити ціни.

На думку екс-глави НАК, Україна також не повинна боятися за майбутнє своєї газотранспортної системи.

"Те, що розповідають, що з труби буде металобрухт - це така дурість, яка не налазить ні на яку голову, якщо професійно до цього питання підходити. Нехай Росія хоч 100 газопроводів побудує навколо України, все одно українська ГТС буде завантаженою і для цього не потрібно навіть російського газу, тому що наша ГТС може працювати в реверсному режимі технологічно і качати газ в будь-яку сторону", - вважає він.

Івченко нагадав, що Україна продемонструвала ці можливості під час газової кризи 2006 року, що стало несподіванкою для Росії і дозволило добитися прийнятних умов на переговорах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк і Хорошковський домовилися співпрацювати "як у Росії"

За його словами, газова криза 2009 року також довела можливість роботи вітчизняної ГТС в реверсі, однак український уряд не зміг скористатися цим фактором на переговорах.

"Ми вже сьогодні, за чинних цін на російський газ, можемо качати з Європи норвезький газ, який буде обходитися в 260 доларів за тисячу кубометрів. І тоді це вже буде проблема не українська, а російська: вони будуть нас просити купити газ. Адже головне не справити, головне - продати і головний той, хто купує", - підкреслив Івченко.

Зараз ви читаєте новину «Хай Росія хоч 100 газопроводів побудує, але наша ГТС буде заповненою - Івченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути