четвер, 26 січня 2012 17:53

Українська "труба" Росії буде не потрібна - московський експерт

Українська "труба" Росії буде не потрібна - московський експерт

Після завершення будівництва газопроводу "Південний потік" українська газотранспортна система (ГТС) стане не потрібна.

Про це під час телемосту Київ-Москва на тему "газових" переговорів України і Росії заявив директор Фонду національної енергетичної безпеки в Москві Костянтин Симонов.

Він нагадав про намір "Газпрому" в грудні цього року розпочати будівництво "Південного потоку" в обхід України. "Трубу" планується вести по дну Чорного моря.

"Зараз йде дуже посилене вивчення дна Чорного моря - морського маршруту "Південного потоку". Все готується до старту будівництва. Якщо Росія починає реалізацію цього проекту, то незрозуміло, навіщо нам вести переговори з Україною? Тим більше, виходить, що Україна оцінює свою ГТС приблизно стільки, скільки коштує морська і сухопутна частина Південного потоку. Виходить, що дешевше будувати "Південний потік", - зазначив Симонов.

За його словами, Росія все ще сподівається домовитися з українською стороною про прийнятні умови прибудови "Південного потоку" до української ГТС, оскільки це дешевше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охорона офісів "Нафтогазу" коштує 2,6 мільйона на рік

Однак, вважає єксперт, варіант існування нинішнього рішення, коли Росія не має частки в українській ГТС, неможливий.

"У цьому разі "труба" виходить інструментом політичного тиску. Сидіти постійно на пороховій бочці ми не можемо. Саме тому ми не розглядаємо варіант "Південного потоку", хоча всі прекрасно розуміють, що він досить дорогий. Звісно, це означає збільшення газового потоку в Європу - повний обсяг "Південного потоку" становить 60 мільярдів "кубів". Потенційний обсяг "Північного" і "Південного потоку" - 118 мільярдів кубів. Торік по українській трубі було транспортовано 100 мільярдів кубометрів газу. Йдеться про те, що потреби в українській ГТС після закінчення будівництва "Південного потоку" у Росії не буде", - підкреслив Симонов.

Зараз ви читаєте новину «Українська "труба" Росії буде не потрібна - московський експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути