понеділок, 17 жовтня 2011 09:12

Гривні пророкують подешевшання на 6%

Гривні пророкують подешевшання на 6%

Гривня може подешевшати на 6% по відношенню до долара до кінця року через збільшення дефіциту поточного платіжного балансу України, викликаного падінням світових цін на метал.

Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на заяву аналітика інвестиційного банку Renaissance Capital Анастасії Головач.

За її словами, курс української національної валюти може опуститися до 8,5 грн / $ 1.

Renaissance Capital підвищив прогноз дефіциту поточного платіжного балансу України в цьому році до $ 8,5 млрд із прогнозованих раніше $ 5 млрд, враховуючи "глобальне зниження цін на метали". В інвестиційному банку нагадали, що скорочення попиту на метали - найбільший експортний товарУкраіни - призвело до падіння економіки країни на 15% в 2009 році після краху Lehman Brothers Holdings, що викликало скорочення світового попиту на сировинні товари.

Крім того, як зазначила Головач, золотовалютні резерви Національно банку України, які скоротилися у вересні до $ 34,95 млрд з $ 38.2 млрд місяцем раніше, можуть зменшиться в цілому на $ 7 млрд до кінця року, тому що регулятор змушений продавати іноземну валюту на міжбанківському ринку, утримуючи курс гривні.

"Будь-яка різка девальвація може спровокувати агресивне збільшення попиту на іноземну валюту, і як результат - скорочення коштів на депозитах в банках", - сказала вона.

Експерт також висловила думку, що уряд України зможе уникнути "серйозної девальвації" за рахунок підвищення тарифів на природний газ населення, розблокувавши таким чином програму кредитування Міжнародним валютним фондом на загальну суму $ 15,6 млрд.

"Національний банк буде втримувати курс гривні до 8,5 за долар принаймні до парламентських виборів у жовтні наступного року", - вважає Головач.

Зараз ви читаєте новину «Гривні пророкують подешевшання на 6%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути