понеділок, 30 січня 2012 09:25

Греки заявили, що цього тижня вирішать боргову проблему: "Ми за крок від угоди"

Греки заявили, що цього тижня вирішать боргову проблему: "Ми за крок від угоди"

Греція та банки-кредитори 28 січня впритул наблизилися до угоди про списання боргу.

Проте фіналізація операції залежатиме від очікуваного цього тижня рішення європейських лідерів по другому пакету фінансової допомоги Афінам.

"Ми дійсно перебуваємо в кроці від остаточної угоди. Наступного тижня ми зможемо завершити процес - разом з переговорами про нову кредитну програму", - сказав журналістам  міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос.

Institute of International Finance, що представляє інтереси приватних кредиторів, також повідомив, що сторони "близькі" до угоди і розраховують завершити переговори цього тижня, повідомляє агентство Bloomberg.

ФОТОРЕПОРТАЖ: VIP-обіди "Нафтогазу" за 1,5 млн: Мідії з сиром, креветки та коньяк "Hennessy VSOP"

Банки-кредитори погодилися на зниження ставки процентних виплат за новими облігаціями, на які будуть обміняні існуючі грецькі папери, на чому наполягали міністри фінансів Євросоюзу. Мінімальна ставка купона досягатиме 3,6%, сказало джерело агентства. За відомостями The Wall Street Journal, середній рівень виплат становитиме менше 4% - замість раніше обговорювалися більш ніж 4%.

За оцінками The New York Times, рівень втрат кредиторів, враховуючи зроблені ними нові поступки, становитиме у результаті більше 70%.

У понеділок європейські лідери проводять саміт у Брюсселі та розраховують прийняти рішення про другий пакет фінансової допомоги Греції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Узбецьким Daewoo знову відкрили дорогу в Україну

Попередньо розмір пакету, який розрахований на три роки, був визначений в 130 млрд євро, однак тепер, як пише журнал Der Spiegel, враховуючи погіршення економічної ситуації в Греції, йдеться вже про 145 млрд євро. Параметри фінансової допомоги залежатимуть також від масштабів списання боргу Греції приватними кредиторами.

Без угоди про реструктуризацію облігацій Греція не зможе вже в березні виплатити 14 млрд євро за своїми облігаціями.

Афінам належить тепер погодитися на нові жорсткі умови від основних кредиторів. За підсумками зустрічі з лідерами основних партій прем'єр Лукас Пападімос 29 січня повідомив, що партії-члени коаліції готові на прийняття нових заходів бюджетної економії.

Зараз ви читаєте новину «Греки заявили, що цього тижня вирішать боргову проблему: "Ми за крок від угоди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути