понеділок, 23 січня 2012 12:41

"Газові" переговори ставлять під загрозу опалювальний сезон - експерти

"Газові" переговори ставлять під загрозу опалювальний сезон - експерти

Наступний опалювальний сезон в Україні буде надзвичайно складним, якщо найближчим часом не не буде досягнуто компромісу з Росією у переговорах про зменшення ціни на імпортований газ.

Так думку висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу, директор міжнародного енергетичного центру імені Яна Лундіна Олександр Тодійчук у ефірі "Ера FM".

"Сьогодні Україна має закуплений у минулому році дешевий російський газ. Нам його досить, щоб перезимувати. Але вже з квітня треба починати закачувати газ на наступний зимовий період. Якщо ми не знайдемо спільної мови з росіянами, то у квітні-травні нас чекає надзвичайно важкий, я би навіть сказав небезпечний зимовий період наступного року", - сказав він.

Таке застереження підтримав незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

За його словами, особливу небезпеку становить заява міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка щодо суттєвого скорочення обсягів імпорту російського газу.

"27 мільярдів може вистачити для забезпечення промислових потреб - споживачів, які традиційно орієнтовані на імпортований з Росії газ. Але цього ніяк не достатньо для поповнення запасів у сховищах. А вони будуть істотно вичерпані в у зв'язку з тим режимом, в якому працюють сховища на підйом газу з початку опалювального сезону", - зауважив експерт.

За даними Нарбута, обсяг видобутку газу зі сховищ виріс з 2 млрд до понад 2,5 млрд куб. м на місяць.

"Запаси можуть лишитися незначними: від 5 до 6 мільярдів на кінець опалювального сезону. Частина з цього газу буде буферним, тобто тим, який власне дозволяє піднімати решту", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «"Газові" переговори ставлять під загрозу опалювальний сезон - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути