понеділок, 23 січня 2012 15:25

Фірташ хоче купити 8 мільярдів "кубів" газу

Фірташ хоче купити 8 мільярдів "кубів" газу

Для потреб хімічної галузі, азотних підприємств Дмитра Фірташа Компанія OstChem Holding Limited в 2012 році поставить 8 млрд куб. м газу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби бізнесмена.

"Поставки необхідних обсягів газу дозволяють нам продовжити модернізувати підприємства, створювати і розвивати на їх базі нафтохімічне виробництво", - наведені в документі слова Фірташа.

Він нагадав, що OstChem змогла забезпечити стабільну роботу найбільших підприємств хімічної галузі країни.

"Наша кінцева мета - посилення позицій України на глобальних ринках хімічної продукції", - додав бізнесмен.

У прес-релізі відсутня додаткова інформація, зокрема, про обсяги закупівлі газу в 2011 році, джерела його постачання в 2012 році та перелік підприємств, які буде постачати OstChem.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз зберіг найвищий кредитний рейтинг

Підконтрольна Фірташу OstChem в минулому році поставляла на українські підприємства газ середньоазіатського походження - з Туркменістану, Узбекистану, Казахстану. Згідно з інформацією російського ЦДУ ПЕК, обсяги поставок становили 5,53 млрд куб. м.

Однак відповідно до даних Державної служби статистики та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, до кінця 2011 року ціна поставок середньоазіатського газу зрівнялася і навіть перевищувала ціну, за якою НАК "Нафтогаз України" купував газ у "Газпрому" за контрактом 2009 року.

У січні поставки середньоазіатського газу в Україну впали майже в шість разів - з 23 млн куб м до 4 млн куб. м. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко 20 січня повідомив, що хімічні підприємства Фірташа призупинили імпорт середньоазіатського газу через високі ціни на нього.

У цілому міністр оцінив річні потреби українських хімічних підприємств в газі приблизно в 7 млрд куб. м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії заявили, що Україна подвоїла імпорт газу

"Одеський припортовий завод" (ОПЗ), останнє підконтрольне державі велике азотне підприємство з шести працюючих в Україні, в 2012 році обрало постачальником газу "Нафтогаз", плануючи отримати від нього 1,3 млрд куб. м.

При цьому НАК "Нафтогаз України" в 2012 році планує знизити закупівлі газу у "Газпрому" до 27 млрд куб. м. Згідно з даними ЦДУ ПЕК, в 2011 році він отримав 39,18 млрд куб м.

Фірташ є власником "Рівнеазоту", "Стиролу", сєверодонецького і черкаського "Азоту". У 2011 році він вклав в їх модернізацію близько 1 млрд грн, плануючи інвестувати в розвиток цих чотирьох азотних підприємств ще 1,7-1,8 млрд грн. Бізнесмен також контролює "Кримський титан" і "Кримський содовий завод".

Ще одне азотне підприємство - "Дніпроазот" - підконтрольне групі "Приват", і на його потужностях газ власного видобутку переробляє "Укрнафта", в якій "Приват" є найбільшим після "Нафтогазу" акціонером.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ хоче купити 8 мільярдів "кубів" газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути