Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2011 09:54

Європейці провалили план жорсткої бюджетної економії

Європейці провалили план жорсткої бюджетної економії

Лідери Євросоюзу не змогли домовитися про проведення реформ в ЄС, повідомляє Reuters з посиланням на неназване джерело в дипломатичних колах.

Зокрема, співрозмовник заявив, що не всі з 27 учасників союзу підтримали запропоновані ініціативи.

Очікується, що делегати зроблять нову спробу знайти консенсус, але вже в рамках 17 країн єврозони і інших учасників союзу, які побажають до них приєднатися. Каменем спотикання стало небажання Франції та Німеччини йти на поступки, яких вимагав британський прем'єр-міністр Девід Кемерон.

Йдеться про створення нових фіскальних правил на національному рівні, при цьому всі ці кроки повинні призвести до нормалізації ситуації всередині єврозони. Передбачається, що керівництво країн повинно взяти на себе зобов'язання затверджувати тільки збалансовані бюджети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європі починають підготовку до "життя без євро"

Уточнюється, що під визначення "збалансований" в цьому випадку потрапляє бюджет з річним структурним дефіцитом не більше 0,5% від номінального ВВП. Поряд з цим допускається, що країни з державним боргом менше 60% від ВВП можуть незначно перевищувати зазначену позначку. Поки не уточнюється, що саме стало причиною незгоди британської сторони.

Крім того, під час проведених попередніх неформальних дискусій представники Німеччини в черговий раз відкинули низку антикризових заходів, включаючи випуск облігацій єврозони і присвоєння Європейському стабілізаційному механізму (European Stability Mechanism, ESM) банківського статусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вивести Європу з кризи може лише "політичний самогубець" - експерт

Разом з тим джерела повідомили, що позитивним підсумком роботи голів ЄС стало визначення максимального розміру європейського стабілізаційного механізму. Його обсяг не буде перевищувати 500 млрд євро. Уточнюється, що ця сума може бути переглянута до липня наступного року, коли зазначений механізм почне працювати.

Лідери також прийшли до згоди про надання спільних кредитів з Міжнародним валютним фондом. Вирішено, що їх сукупний обсяг не буде перевищувати 200 млрд євро. Ефект від цього заходу дозволить зміцнити потенціал МВФ в боротьбі з наслідками боргової кризи єврозони.

Зараз ви читаєте новину «Європейці провалили план жорсткої бюджетної економії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути