вівторок, 06 грудня 2011 22:40

Євросоюз має брати участь у газових переговорах України і Росії - "регіонал"

Євросоюз має брати участь у газових переговорах України і Росії - "регіонал"

Газові переговори України та Росії повинні стати пошуком оптимального компромісу, а тому в них повинні брати участь усі зацікавлені сторони, у тому числі і Європейський Союз.

Про це заявив народний депутат з фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

"Для України має принципове значення вирішення питання обґрунтованої, адекватної ціни на газ, а також зробити якісні кроки разом зі своїми партнерами - Росією та Європейським Союзом - у бік створення енергетичної безпеки високого рівня, умов прозорого ринку енергоносіїв, без проявів політичного чи економічного тиску. І на цьому шляху принципове значення для України має збереження своїх позицій стратегічного транзитера", - вважає політик.

Кінах нагадав, що сьогодні через ГТС України до країн ЄС транспортується близько 70% обсягів природного газу з Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойко і Міллер домовилися: Нові "газові" контракти будуть до Нового року

"Необхідно постійно шукати баланс інтересів держав-постачальників, транзитерів та споживачів. Одним із оптимальних варіантів пошуку компромісу є варіант створення газотранспортного консорціуму. Угоду про створення консорціуму було підписано ще у 2002 році. Я особисто підписував її як прем'єр-міністр України. Ця угода передбачає участь трьох сторін: України, Росії та ЄС. Такий консорціум дав би можливість завантажити газотранспортну систему України, покращити умови для залучення інвестицій", - зауважив депутат.

На його думку, при вирішенні цих питань важливо залучати всі зацікавлені сторони.

"Але до сьогоднішнього дня ми, на жаль, не бачимо консолідованої позиції основних держав Європейського Союзу - Німеччина, Італія, Франція. І як приклад прямої загрози нашим національним інтересам, можу назвати запуск "Південного потоку". На жаль, цей проект підтримується Європейським Союзом. І якщо він буде введений в дію разом з другою чергою "Північного потоку", він у сумі перекриває той обсяг газу, який сьогодні Україна транспортує в ЄС – 95-100 млрд кубометрів. А це різко знижує як фінансовий ефект, так і значення України як тринзитера природного газу", - підкреслив Кінах.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз має брати участь у газових переговорах України і Росії - "регіонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути