Ексклюзиви
четвер, 26 вересня 2013 16:37

Асоціація з ЄС вдарить по українських банках - Moody's

Асоціація з ЄС вдарить по українських банках - Moody's
Угода про асоціацію з ЄС погіршить становище українських банків - Moody's. Фото: forexaw.com

Підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом послабить капіталізацію її банків, якість їх активів і ліквідність.

Такий прогноз описаний у звіті міжнародного рейтингового агентства Moody's.

Найбільш серйозні ризики для українських банків Moody's бачить у погіршенні операційного середовища в країні та її залежність від облігацій держави.

Агентство очікує, що проблемні кредити складуть 35% всіх кредитів на кінець 2013 року. Вони чинитимуть негативний тиск на сумарний показник достатності основного капіталу банківської системи. Він скоротиться приблизно до 14% з 18% на кінець 2012 року.

Українські державні банки зазнають найбільшого ризику через значні інвестиції у державні облігації та кредити держкомпаніям. Зокрема, для Ощадбанку така залежність досягає 170% капіталу першого рівня, Укрексімбанку - 100%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутатський телеканал "викинув" 570 тисяч на устаткування

Погіршення державних фінансів і зниження зовнішньої ліквідності, ймовірно, збільшить ринкові очікування девальвації національної валюти і послабить довіру вкладників, ведучи до негативного тиску на ліквідність банків, вважає Moody's.

Воно також вказує, що іноземні материнські банки можуть випробувати помірне негативний тиск на достатність їх основного капіталу з-за необхідності рекапіталізації своїх українських "дочок". Moody's нагадує, що іноземні банківські групи контролюють чверть української банківської системи.

Зараз ви читаєте новину «Асоціація з ЄС вдарить по українських банках - Moody's». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути