субота, 21 вересня 2013 10:48

Moody's погіршило рейтинг єврооблігацій України

Moody's погіршило рейтинг єврооблігацій України
Фото: dt.ua

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг єврооблігацій України до "Саа1" з "B3" і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження.

Як зазначається в повідомленні агентства в ніч на суботу, таке рішення викликане зростаючою стурбованістю відносно зовнішньої ліквідності країни, невизначеністю переговорів з Міжнародним валютним фондом і погіршенням відносин з Росією.

Moody's також погіршило до "Саа1" з "B3" рейтинг єврооблігацій держпідприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" ("Фінінпро" ), випущених під гарантії уряду, і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження.

Агентство відзначає, що основною причиною рішення стало подальше погіршення зовнішньої ліквідності країни з моменту останнього зниження рейтингу в грудні 2012 року. Moody's нагадує, що валютні резерви України впали за рік на 30% - до $ 19,7 млрд на кінець серпня 2013 року, що покриває всього 2,3 місяця імпорту (2012 року).

Більше того, тиск на резерви, ймовірно, буде рости в найближчі місяці через зростаючого попиту з боку населення, більш високого імпорту газу і ризиків погіршення експорту, вважає агентство.

Третьою причиною для зниження рейтингу Moody's назвало погіршення відносин з Росією , яка чітко заявила про свою незгоду з планованим Києвом підписанням Угоди про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді 2013 року.

Агентство відзначає, що таке підписання в середньостроковій перспективі є позитивом для рейтингу України, враховуючи, що воно буде підтримувати економічні та політичні реформи, проте вважає, що в короткостроковій перспективі негативна реакція Росії, на яку припадає 25 % українського експорту, переважує ці переваги.

Зараз ви читаєте новину «Moody's погіршило рейтинг єврооблігацій України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути