четвер, 14 квітня 2011 10:46

В Україні продають 20% пального низької якості - експерт

В Україні продають 20% пального низької якості - експерт

Податки на пальне не вплинули на покращення якості бензину.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

"Так, питання якості бензину в Україні надзвичайно гостре. Ми робили дослідження, які показали, що великий відсоток неякісного бензину продають небрендовані заправні станції. А загалом, на мій погляд, в Україні продається 20 відсотків пального низької якості", — сказав він.

Аналітик компанії ЮПЕКО Олександр Сіренко вважає, що проблема не лише з якісним бензином, а і розумінням якості.

"Справа в тому, що для нормальної роботи двигуна головне — це октанове число. Вміст сірки — це більше питання екологічне, це стосується вихлопу двигуна. А ось низьке октанове число у А-95-му бензині може бути через різного плану домішки до А-92-го", — зазначив експерт.

За його словами, стандарти вітчизняного бензину відповідають вимогам Євро 2 і Євро 3.

"Із 12 мільйонів машин в Україні, бензин, що відповідає вимогам Євро-4 і Євро-5, потрібен лише для 5 відсотків машин. Це переважно сучасні автомобілі європейського та японського виробництва", — наголосив він.

Аналітик порадив водіям оминати дрібні небрендовані заправки, де ціна на бензин суттєво нижча за вартість бензину на інших заправних станціях.

Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що власникам автомобілів треба обрати для себе одну мережу автозаправних станцій.

"Це, по-перше, вигідно, бо крупні мережі пропонують ряд знижок та дисконтних програм. По-друге, заправляючись лише на одній станції, не складно буде з'ясувати причину проблем, якщо раптом зламається двигун", — розповів він.

Рябцев порадив запитувати працівників АЗС про якість бензину.

"На пристойних автозаправних мережах при підвезенні пального проводяться аналізи якості бензину і працівники це, звісно, бачать. Якщо такого немає, то вони вам нічого не зможуть сказати. Також варто подивитися, чи є на заправці телефон довіри або "гаряча лінія". Зателефонуйте туди, залишіть якийсь відгук. Якщо оператор підніме трубку, візьме у вас якісь дані, то у цій мережі все працює налагоджено, їй можна довіряти. Спробуйте давати заправнику 1 гривню чайових після того, як він виконає свою справу. У разі появи неякісного пального, він вас обов'язково повідомить про це", — наголосив він.

Заступник директора науково-технічного центру "Психея" зазначив, що різниця між ціною преміального і неприміального бензину не може становити 8-10 коп.

"Коли на заправці продають преміальний на 10 копійок дорожче, це такий же бензин, як і непреміальний. Не купуйте його. Реальна різниця між преміальним і звичайним бензином - 7-8 відсотків від вартості літра бензину А-95", — підсумував він.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко на прес-конференції 4 квітня повідомив, що держава закупить 12 пересувних лабораторій для контролю якості пального на автозаправних станціях України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні продають 20% пального низької якості - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути