середа, 11 січня 2012 12:14
Борис Кушнірук
Борис Кушнірук
Економіст

З часом Україна втратить частину російського ринку агропродукції

Уряд змінює систему контролю якості та безпечності харчів. Замість Державної санепідемслужби нагляд здійснюватиме Державна ветеринарна та фітосанітарна служба. Головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко вважає, що це підірве біологічну безпеку українських харчів, а тому сусідня держава в травні може запровадити обмеження імпорту нашої аграрної продукції.

Модель передачі контрольних функцій до ветеринарної служби має логіку. Річ у тому, що контролювати треба не лише якість готового товару, а й сировини, з якої цей продукт формують. Така данська модель діє в Європі, вона досить ефективна. Тому заяви російської сторони абсолютно некоректні. Вона має всі можливості контролювати якість товарів, що потрапляють з нашого кордону. Але не може відмовитися від подібних публічних заяв. Бо хамство нині визначає рівень її відносин із нами.

Кремль не вперше і не востаннє натякає, ще не пускатиме наші товари на свій ринок. Росія залишилась імперією якщо не по суті й формі, то за свідомістю бюрократії й правлячої еліти. Для неї Україна має символічне значення для відновлення статусу великої держави.

Формально санкції росіян можуть зачепити будь-які товари, що ввозять з України. Увесь наш експорт в Росію може відчути на собі важкість різноманітних контрольних органів російської бюрократії. Тому українській стороні треба ще раз подивитися на взаємні вимоги, що прописані в рамках іще не ратифікованої Зони вільної торгівлі з країнами Співдружності незалежних держав, щоб зрозуміти, як буде налагоджено товарообіг між країнами, зокрема з Росією.

Недопуск українських товарів на російський ринок може мати вплив на вітчизняний бізнес і політиків. Ми вже бачили приклади використання цього важелю — були і так звані молочні, і м'ясні війни. Хоча це загалом дріб'язкові претензії. Росія має багаті природні ресурси й усі об'єктивні умови, щоб у майбутньому вийти на самозабезпечення харчами. Тому нашим виробникам нічого ображатися. Українцям час переорієнтовувати свою продукцію на нові ринки збуту. Рано чи пізно ми втратимо значну частину російського ринку агропродукції. Все йде до цього.

Зараз ви читаєте новину «З часом Україна втратить частину російського ринку агропродукції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути