середа, 29 червня 2011 18:48
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Місце народження

Я нечасто буваю напідпитку в малознайомому товаристві, бо практично непитущий і майже ніколи не сідаю за стіл із незнайомими. Та коли таке трапляється, люблю розповідати одну історію.

Отже, коли вже застілля доходить до кондиції задушевної розмови, я нібито знічев'я запитую когось із присутніх про місце й обставини народження. Звісна річ, вони відповідають, як правило, речі звичайні. Наприклад: "Я народився в Полтавському пологовому будинку". Тоді я починаю махати головою, завчено примовляючи фразу: "От добре тобі", — і роблю багатозначну паузу. Після неї завжди лунає питання: "А ти де народився?".

Тато складаним ножиком відрізав мені пуповину

І ось у цей момент я розповідаю, що народився в залі очікування під гіпсовим монументом Леніну на Козятинському залізничному вокзалі. Після недовірливих смішків цей факт обростає достовірними подробицями. Що батьки їхали до бабці в село й завжди о 1:30 ночі виходили з потяга, щоб о 4:50 пересісти на першу електричку. Що несподівано в мами почалися пологи й відійшли води. А тато підстелив газету "Прапор Жовтня" і складаним ножиком сам відрізав пуповину. І що тієї ночі не було нікого, хто б їм, молодим радянським громадянам допоміг — ні співчутливих пасажирів, ні чергових медиків, ні обов'язкових міліціонерів, ні навіть начальника вокзалу.

Останнім штрихом було те, що після народження батьки обмили мене залізничною водою з-під туалетного крану, загорнули в татову сорочку і встигли на ту ранкову електричку.

Я ніколи не можу пояснити самому собі, навіщо розповідаю людям цю історію. В ній є щось євангельське, щось чорнушне, щось абсурдне. Але мені радісно спостерігати, як із наростанням неправдивих фактів людська невіра перетворюється на віру. Повна нісенітниця стає правдивим народженням, у яке сам, урешті-решт, починаєш вірити. Як можна з нуля вигадати собі паралельну історію народження, в якій неправда все, крім головного.

Зараз ви читаєте новину «Місце народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути