четвер, 03 листопада 2011 14:44

Віртуальна реальність допомагає відновитись після інсульту

Віртуальна реальність допомагає відновитись після інсульту

Канадські вчені з'ясували, що віртуальні ігри здатні допомогти пацієнтам відновлювати здоров'я після перенесеного інсульту. Результати досліджень показали, що віртуальні ігри швидко поліпшують у пацієнтів силу м'язів у руках. Дослідження проводив доктор Густаво Сапоснік з іншими вченими університету Торонто.

Дослідники дійшли висновку, що пацієнтам простіше поліпшити силу рук, якщо вони грають у віртуальні ігри, ніж коли виконують стандартні фізичні вправи зі згинання ліктів, зап'ясть і великих пальців. У пацієнтів, які побували у віртуальному світі, в 4.9 разів швидше покращувалася робота верхніх кінцівок.

50-75% пацієнтів, які пережили інсульт, мають проблеми з мобільністю. Це істотно ускладнює їм життя. Перед дослідженням віртуальні комп'ютерні ігри спеціально адаптували для допомоги таким пацієнтам. Пацієнтів занурюють у віртуальний світ за допомогою спеціального дисплея, який одягається на очі. Пацієнти також можуть користуватися звичайним комп'ютерним дисплеєм або телевізійним екраном, коли грають у звичайні відео ігри. Віртуальні ігри відрізняються різними завданнями, які гравець повинен виконувати. Наприклад, в деяких іграх пацієнт повинен маніпулювати віртуальними об'єктами. В інших іграх потрібно, щоб пацієнт згинав руки і зап'ястя.

- Вправи для реабілітації допомагають мозку створювати нові зв'язки між нервовими клітинами. А звичайна терапія дає дуже незначні результати, - каже Густаво Сапоснік. - Віртуальні ігри активують різні області мозку, чого не стається при звичайних вправах. Можливо, саме через це пацієнти швидко реабілітуються.

Лікар зазначив, що глибоких досліджень впливу віртуальних ігор на реабілітацію пацієнтів все ж іще не було. Щоб підтвердити ефективність лікування, потрібно багато часу.

Зараз ви читаєте новину «Віртуальна реальність допомагає відновитись після інсульту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути