пʼятниця, 10 лютого 2012 14:02

Віктор Ющенко боявся прати конопляне взуття у машинці
7

Фото: фото: Наталія ЧУБЕНКО

Підприємець із Житомира Олег Земнухов, 36 років, виготовляє взуття з конопель сім років.

"Заохотили друзі — хотіли шукати такий одяг у Голландії, а я згадав, що у нас раніше в селах люди одягалися в конопляне. Городи тоді були розміром з гектар, їх засівали на третину чи половину коноплею. Коноплі замочували у річках чи копанках. Батько розповідав, коли замочували коноплі, потім вся риба дуріла і спливала на поверхню. Її збирали просто з поверхні води, навіть ловити не треба було. Конопляна нитка дуже міцна, як волосінь. Полотняне полотно витривале, на воді не скисає, з нього робили паруси".

Першу пару взуття з коноплі — дитячі туфельки — Одег подарував дітям друзів.

"У перший сезон виробив 150 пар, минулого року більше 3 тисяч пар. За весь час пошив більше десяти тисяч пар. Пару роблю два тижні. В Житомирі маю майстерню. Там працюють кілька цехів — шестеро людей. Назвав свою торгову марку Hemps – у перекладі, "конопляний шнурок". Використовую або ручне ткацтво, або традиційну вишивку, або аплікацію, щоб взуття пасувало під вишитий одяг. В останніх колекціях створив аплікацію із тканих фрагментів, схожу на полтавські рушники. Це дуже колоритно".

Олег носить тільки своє взуття. Спочатку робив тільки літнє, а потім перейшов на осінньо-зимове — просочує тканину конопляною олією, це відштовхує вологу.

"Літні моделі конопляного взуття розраховані на сезон. Практичні моделі носяться три-чотири роки. Є замовники, які чотири роки носять взуття і перуть його у машинці. Нічого йому не стається. А є такі, що взагалі не перуть, їм подобається, коли трошки сіруватенькі, припали пилом, розмокли під дощем, і так висохли. Роблю на зимових чобітках імітацію хутра з конопляного волокна, так зване конопляне хутро. На тканинній основі набивається конопляне волокно. Виглядає дуже ефектно. Всередині чобітків роблю конопляний утеплювач, але часом і вовняний".

Олег має постійних замовників, які щосезону просять нового  взуття.

"Віктор Ющенко замовляв класичні світлі туфлі з вишивкою. У нього 45 розмір. Полотняний колір. Вишив сірим. Коштували 800 гривень. Мірок не знімав. Подивився на нього, прикинув на око, і пошив. Це було в Українському домі під час зустрічі з діаспорою, коли він ще був президентом. Коли пошив, привіз йому на дачу під Києвом в Обухівському районі. Його не було вдома. Потім знайомі мені переказували, що він заносив ті туфлі до дірок і навіть їх не прав, боявся, що не можна прати у машині. Носив, поки вони не посіріли", - розповів майстер.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко боявся прати конопляне взуття у машинці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути