неділя, 01 квітня 2012 14:47

Причину появи більшості сколіозів пояснити неможливо
5

Фото: Фото: Олена Дзік

Операція при сколіозі рекомендована, коли у пацієнта хребет викривлений на сорок і більше градусів.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів старший науковий співробітник Інституту патологій хребта та суглобів імені проф. М. І. Ситенка, кандидат медичних наук Дмитро Петренко.

Саме він був лікарем 15-річного Юрка Шкрібляка із Тернопільщини. У цьому інституті у Харкові школяру вирівняли 120-градусне викривлення хребта. Після двох операцій хлопець виріс на 11 см.

Як зазначив Дмитро Петренко, у Шкрібляка випадок був складний.

"Уже при 40-градусному викривленні хребта людині, незалежно від віку, рекомендовано операцію. І що раніше її провести, то краще для хворого. У Юрка був складний випадок. Викривлення хребта становило 120 градусів", - повідомив він.

Дмитро Євгенович наголосив, що операції на хребті у їхньому інституті роблять уже давно.

ФОТОРЕПОРТАЖ: 15-річному школяреві вирівняли хребет, який мав 120-градусне викривлення

"Такі операції у нас почали робити ще в 70-х роках минулого століття, уперше в Радянському Союзі. Сьогодні це 100 операцій на рік".

На операції була задіяна бригада лікарів: три ортопеди і анестезіолог. Юрію вживили в кістки імплантант закордонного виробництва, який не росте.

За словами лікаря, такі операції зазвичай тривають від 4 до 10 годин.

"Юру можна назвати нашим "типовим пацієнтом" - 80% операцій є складними. На жаль, в більшості областей України допомога дітям зі сколіозом дуже недосконала. Як наслідок, 1% мешканців нашої держави мають цю хворобу", - розказав медик.

Петренко зазначив, що проблему сколіозів медики обговорюють на міжнародних симпозіумах. Та встановити причину більшості із них фактично не можна.

"70% усіх сколіозів ідіопатичні, тобто, причину виникнення їх пояснити неможливо. І це не тільки у нас, а й у світі загалом. Є понад сто теорій появи цієї хвороби. Спадковість - лише одна з них".

Зараз ви читаєте новину «Причину появи більшості сколіозів пояснити неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути