вівторок, 28 серпня 2012 12:21

При синдромі Шегрена людина не може плакати

При синдромі Шегрена людина не може плакати
Оксана Хожай страждає на рідкісну аутоімунну хворобу — синдром Шегрена Фото: fakty.ictv.ua

Популярна у 90-х роках співачка 47-річна Оксана Хожай страждає на рідкісну аутоімунну хворобу — синдром Шегрена. Недуга вражає з'єднувальну тканину, переходить на слинні та сльозові залози — виникає синдром "сухого ока". Слина також майже не виділяється, тому Оксані важко говорити. Виникає стоматит і карієс. У співачки щодня болять і набрякають суглоби та м'язи, тому вона ледь пересувається квартирою. Виглядає старшою на 10 років.

"Зараз у мене третя стадія хвороби. А при четвертій людина вже перетворюється на мумію. Я у прямому сенсі не можу поплакати, бо сльозові залози закупорені", - каже співачка.

"Не люблю жалітися, тому довго тримала в таємниці, що хвора. До останнього ходила на підборах, фарбувалася. Я не втрачаю надії і хочу повінчатися із чоловіком, коли видужаю. Та зараз пальці рук набрякають, наче після укусів оси. Але я продовжую грати на піаніно і співати, бо єдине, що в мені не змінилося — це голос", - розповідає співачка.

"Оксана приймає сильні ліки. Кілька днів тому дозу трохи зменшили, але краще все одно не стає. Недавно здали аналізи, результати навіть погіршилися, - розповідає телефоном Віталій, чоловік артистки. - Про якісь зміни можна буде говорити, коли зможемо оплатити адекватне лікування. А у нас на нього немає грошей. Підключили усіх рідних та знайомих, щоб зібрати 20 тисяч доларів, хоча навіть цієї суми буде недостатньо. Просимо допомоги в усіх, хто не байдужий до чужого горя. Ходять чутки, Оксаною зацікавився якийсь фонд, що збирається виділити гроші. Та ми про це нічого не знаємо, ніхто нам із такими пропозиціями не телефонував і лікування не оплачував".

Синдром Шегрена небезпечний, бо вражає життєво важливі органи. 9 із 10 хворих на синдром Шегрена — жінки, найчастіше страждають у період менопаузи.

"В Україні на таку недугу хворіють усього 3 людини, Оксана — четверта, - розповідає столичний імунолог-алерголог Лариса Ярощук. - Хвороба може вражати судини, нирки, нервову систему. Якщо поширюється на шлунок, провокує атрофічний гастрит. Носоглотка стає сухою, вкривається кіркою. Через це хворий знесилюється, через біль у м'язах всього тіла стає важко ходити".

Організм при синдромі Шегрена підтримують лише гормонами, деякі з них треба приймати все життя. Оксана п'є ліки вже два з половиною місяці.

Зараз ви читаєте новину «При синдромі Шегрена людина не може плакати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути