Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2012 14:57

Подолати артрит допоможуть риба, горіхи та соки

Подолати артрит допоможуть риба, горіхи та соки
Фото: feelgood.ua

Прийнято вважати, що проблеми із суглобами виникають у людей пенсійного віку. Проте артрити дошкуляють у різному віці. Найважчий і найнебезпечніший – ревматоїдний – уражає людей від 30 до 50 років, причому на цей вид жінки хворіють частіше за чоловіків. Якщо недугу не лікувати, через рік-два вона може призвести до інвалідності.

Від початку холодів від болю у суглобах потерпає 41-річна Галина Неборак. Каже, пальці на ногах, як і самі ноги припухли і болять настільки, що інколи важко підвестися. Особливо нестерпним є біль ввечері.

"Я молода жінка, працюю кухарем в кав'ярні. Почали боліти ноги ще з літа, а з похолоданням пальці стало просто викручувати. А що коли перестану ходити зовсім? – зі слізьми на очах розповідає Галина. – Звісно, до лікарів зверталася, приймала усе, що вони виписували, але нічого не допомогло. Вдома робила марлеві пов'язки з часникової настоянки, пила відвар з картоплі, навіть їла сиру картоплю, але марно".

Найчастіше причинами захворювань суглобів, за словами лікаря-ортопеда Львівського обласного шпиталю інвалідів війни та репресованих ім. Ю.Липи Андрія Підлісецького, можуть бути інфекції, перенесені травми, надмірне фізичне навантаження, порушення обміну речовин, брак вітамінів тощо. Запальний процес зазвичай починається у внутрішній оболонці суглоба, згодом поширюється на інші складові – хрящ і кісткові структури, сухожилля, зв'язки.

Важливо, щоб людина не пропустила початок хвороби – при перших підозрах потрібно звертатися до ортопеда та почати лікування.

"Без вчасного і правильного лікування не лише руйнується суглоб, це може призвести до виникнення грижі міжхребцевих дисків. За відсутності лікування, почавшись з одного суглоба, артрит може поступово перейти на інші. Процес може спостерігатися на пальцях рук, ніг, гомілковостопних суглобах. Менше страждають колінний, тазостегновий та плечовий суглоби", – каже лікар.

За словами Андрія Підлісецького, для лікування застосовують цілий комплекс препаратів і процедур. Серед них препарати, що містять компоненти хряща, антибіотики, протизапальні мазі, прогрівання, масаж, спеціальна гімнастика, лікувальна дієта.

Для людей із хворими суглобами важливими є антиоксиданти та вітамін Е, які містяться у овочах і фруктах, лососі і оселедці, волоських горіхах, насінні гарбуза і соняшника, висівках. Хірургічне втручання проводять лише у випадках запущеного артриту, у крайніх випадках – протезування суглоба.

Хворим на ревматоїдний артрит слід приймати вітамін С, виключити з раціону помідори, баклажани та всі види перцю. Варто менше вживати олії та маргарину, натомість, слід пити овочеві соки, які зменшують болі в суглобах: морквяний, селеровий, капустяний.

 

Зараз ви читаєте новину «Подолати артрит допоможуть риба, горіхи та соки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути