пʼятниця, 04 грудня 2020 23:46

Порадили, як відтягнути процес старіння

Порадили, як відтягнути процес старіння
Фізична активність знову ж таки є непорушною основою здоров'я. Фото: pixabay

Щоб відтермінувати старіння і втілити мрію в життя треба дуже постаратися.

Про те, як це зробити розповіла в Instagram нутриціолог Світлана Нікітчук.

Фахівець познайомила з тіломірною теорією старіння. У 60-х роках встановили, що людські клітини мають межу поділу. А при діленні клітини коротшають кінцеві ділянки хромосом – теломери. (Хромосоми знаходяться в ядрі клітин і містять генетичну інформацію). У 1987 році виявили фермент, який сприяє відновленню довжини теломер. Цей фермент отримав назву Теломераза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які помилки роблять при тренуваннях для схуднення

На вкорочення теломер впливають: гіпертонічна хвороба, інсулінорезистентність, хронічний стрес, ожиріння, хронічні інфекції гальмують активність теломерази, гіперглікемія (збільшення цукру в крові) і цукровий діабет.⠀

Довші теломери у активних людей, ніж у тих, хто веде малорухливий спосіб життя. Фізична активність знову ж таки є непорушною основою здоров'я.
Теломери у жінок, які страждають ожирінням коротше, ніж у струнких. Ожиріння є фактором ризику передчасного старіння. Завдання №1 досягти клінічно значущого зниження маси тіла – 10% від початкової.

Для підтримки нормальної роботи фермена теломерази необхідно: отримувати вітаміни групи В, особливо вітаміни В9, В12, які залучені до механізми, що забезпечують стабільність теломер. Для функціонування багатьох ферментів, залучених до копіювання і відновлення ДНК, для збереження теломер необхідний мікролемент - Mg. Цікаво зауважити, що тільки 25% людей мають нормальний рівень магнію. Щоденна добова норма 400 на добу. Вітамін D – сприяє відновленню довжини теломер. Норма для дорослих з надмірною масою тіла 2 000 МО (при відсутності дефіциту). Ресвератрол – рослинний компонент, який стимулює активність теломерази. Ресвератрол активує теломеразу в нормальних клітинах та блокує поділ пухлинних клітин (експериментальне дослідження).

Першою помилкою жінок у догляді за собою є використання саморобних масок для обличчя. Такі засоби можуть лише нашкодити, змивши захисний шар шкіри, унаслідок чого вона стане гіперчутливою, заявила лікарка-дерматокосметологиня Ірина Барчукова.За її словами, з цієї причини на ній можуть з'являтися висипи, почервоніння та інші негативні ефекти.

Зараз ви читаєте новину «Порадили, як відтягнути процес старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути