середа, 05 травня 2021 12:34

Найпопулярніші міфи, які поширюють про ожиріння

Найпопулярніші міфи, які поширюють про ожиріння
Стрес, сон і біль - три взаємопов'язані фактори, які можуть викликати ожиріння. Фото: pixabay

Близько 650 млн людей у світі страждають ожирінням, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Це захворювання є одним із найсерйозніших, пише "Курс".

Водночас навколо ожиріння існує багато неправдивих фактів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому суп насправді не такий корисний

Один із них стосується того, що для зниження ваги необхідно менше їсти та більше рухатися. Адже часто ожиріння спричиняє те, що людина їсть більше калорій, ніж потребує організм за тривалий час. Коли намагається схуднути, то переважна більшість методів саме стосуються мінімізації калорій і підвищення фізичної активності. Та окрім цього, є інші фактори, які впливають на масу тіла: брак сну, психологічний стрес, хронічний біль, гормони й прийом певних ліків. Ці чинники збільшують ймовірність ожиріння. Стрес, сон і біль - три взаємопов'язані фактори, які можуть викликати ожиріння.

Також не зовсім правильно вважати, що ожиріння викликає діабет. Адже безпосередньо так не відбувається. Ця хвороба є лише фактором ризику розвитку діабету другого типу. Ожиріння також є фактором ризику гестаційного діабету, який виникає під час вагітності, але не є фактором ризику діабету першого типу.

Ще один міф - люди з ожирінням ліниві. Малорухливий спосіб життя є чинником ожиріння, і активніший спосіб життя може сприяти зниженню ваги. Ожиріння - це хвороба, а не бездіяльність.

Не треба думати, якщо близькі родичі страждають ожирінням, то й у вас теж обов'язково воно буде. Генетика відіграє свою роль, але не завжди провокує ожиріння в усіх членів родини.

Неправильно вважати також, що ожиріння не має взагалі ніякого впливу на здоров'я. Адже це захворювання збільшує ризик діабету, високого кров'яного тиску, серцево-судинних захворювань, остеоартриту, апное уві сні та деяких психічних захворювань. Навіть невелика втрата ваги може принести користь здоров'ю.

Схуднути буває важко, і цей процес може тривати довго. Для того, щоб його полегшити, радять додати в раціон їжу, яка допомагає позбутися жиру на боках і животі. В експерименті дослідників з Каліфорнії взяли участь понад 55 тис. добровольців старших 30 років. За їхнім станом спостерігали 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Найпопулярніші міфи, які поширюють про ожиріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути