субота, 06 квітня 2013 13:38

Модними будуть коричнева та жовта вишивка на чорному полотні
6

Фото: ФОТО: Анна Усік

Вікторія Соханська з Волині шість років вишиває сорочки на замовлення. Каже, у моду цього року ввійдуть коричнева та жовта вишивка, виконана на чорному полотні. Залишаться популярними вишиванки "білим по білому".

"Раніше вишиванки одягали тільки на День незалежності. Тепер замовляють на вінчання, заручини та весілля, - зізнається Вікторія. – У січні чоловік попросив вишити йому синю сорочку на 50-річчя. Це вбрання вишукане та універсальне. Вишиванка гарно дивитиметься як під брюки та піджак, так і під молодіжні джинси. Це вбрання зручне та натуральне. Влітку не парить. Після прання не линяє, на сонці не вигорає".

За словами вишивальниці, у моду входять приталені жіночі вишиванки.

"Етномода зараз дуже поширена в дизайнерській сфері. Вишивкою нині оздоблюють сукні, штани, навіть аксесуари – клатчі та великі сумки. Одягають не тільки патріоти, але й люди, які хочуть виглядати оригінально. Учора звернулося подружжя з Луцька. Просять вишити їм сорочки до вінчання. Маю ще сім тижнів, бо йдуть до шлюбу через тиждень після Великодня – всередині травня. Наречена хоче довгу вишиванку з поясом. Така більше нагадує сукню. Обоє вибрали зелені узори".

Чорно-червону вишивку найчастіше замовляють старші люди. Вони вірні традиціям.

"Найбільше замовлень маю на літо, - каже Вікторія. – Часто телефонують люди з Харкова, Дніпропетровська і Донецька. Замовляють дитячі вишиванки на хрестини і шкільні свята. Від продавців, які торгують у Києві на вокзалі чи на Андріївському узвозі, замовлень не приймаю. Я повинна побачити людину, для якої вишиваю сорочку, відчути її темперамент і характер".

У січні вишивальниця закінчила сорочку "білим по білому" для однієї з депутаток.

"До мене зателефонувала донька однієї з депутаток з Києва. Дала розміри сорочки, попросила, щоб вишила білим по білому. Такі замовлення найважчі. Вимагають багато часу, дуже втомлюють руки та очі. Вишивка білою ниткою популярна серед молоді. Таку можна одягати на побачення, носити на роботу. Часто замовляють сорочки з мереживом, вишиванки з бісером. Такі замовлення бере моя сестра Надія. Кожна вишиванка у неї, як дизайнерська річ. Одна одну сорочки ніколи не повторюють".

Вигляд сорочки залежить від того з якого регіону ви її замовили.

"На Волині домінує тканий орнамент. На Півдні України переважно вишивають троянди, чорнобривці. На сході переважають геометричні орнаменти. Різні узори та символи оберігають людину, супроводжують її, мов обереги, протягом життя. На весільних вишиванках зображують лілію. Цей знак дає парі благословення на утворення сім'ї та продовження роду. На дитячих сорочках вишиваємо пташенят і ягідки. Це обіцяє дитині щасливу долю і добре здоров'я".

Зараз ви читаєте новину «Модними будуть коричнева та жовта вишивка на чорному полотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути