пʼятниця, 11 вересня 2020 23:46

Як перестати гризти нігті

Як перестати гризти нігті
Часте обгризання нігтів виникає на базі певних психологічних рис. Фото: pixabay

Оніхофагія - так по-науковому називають звичку кусати нігті.

В деяких випадках звичка кусати нігті може нашкодити не тільки красі рук, а й здоров'ю, пишуть 24 Новини.

Тяга до кусання нігтів починається в дитинстві, збільшується в підлітковому віці через труднощі перехідного віку. І зазвичай зменшується з віком, проте не всі люди "переростають" цю звичку. Вони продовжують гризти нігти і в дорослому віці. Про оніхофагію детальніше розповіла педіаторка Марія Шпит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мигдалеподібна форма і крейдові кольори: назвали останні модні манікюрні новинки

Часте обгризання нігтів виникає на базі певних психологічних рис.

Психологічними, наприклад, є тривожність. Таким чином людина знімає емоційну напругу. Почуття провини - певна форма самопокарання, дія супроводжується нанесенням шкоди самому собі. Особливості виховання - завищені вимоги дорослих, постійні докори та зауваження, негативна оцінка поведінки і зовнішності дитини.
Неблагополучна сімейна обстановка. Проблеми соціальної взаємодії. Якщо дитині тяжко створити хороші стосунки з однолітками, вчителями або прагнення отримати визнання запускає нав'язливі дії.

Також є набуті причини цієї звички. Наприклад, копіювання звички інших членів сім'ї. Тобто, якщо дитина бачить, як хтось гризе нігті, то може копіювати його поведінку.

Генетична схильність є сім'ях, де один з батьків страждає звичкою гризти нігті, діти також можуть їх обкушувати.

Дослідження свідчать, що у дітей кусання нігтів найчастіше зустрічається під час порушення гіперактивності та дефіциту уваги (75% випадків), а також під час інших психіатричних розладів: опозиційний розлад (36%) та тривожність (21%). Оніхофагія ще часто зустрічається серед дітей та підлітків з обсесивно-компульсивними розладами. Дослідження також показують, що звичка кусати нігті серед дорослих чоловіків може бути пов'язана з порушенням харчування.

Які можуть бути наслідки кусання нігтів: вкорочення нігтів (шляхом постійного відшарування дистального нігтя від його ложа); бактеріальних інфекцій (остеомієліту фаланг тощо); герпетичного пошкодження (інфікування через слину); грибкових інфекцій;⠀ проблеми з зубами (неправильний прикус, тріщини на різцях); запалення ясен; захворювання ШКТ (ентерит, гельмінтози та інші інфекції); можливі проблеми зі шлунком.

Щоб перестати гризти нігті, є різноманітні народні методи шляхом нанесення гірчиці чи інших гірких продуктів зазвичай малоефективні. Якщо хочете спробувати дешеве і широкодоступне лікування – можна нанести прозорий лак на нігті, через що гіркота присутня досить тривалий час.

Бар'єрний метод (рукавички, шкарпетки та спеціальні прилади) захищають руки й діють, як нагадування; психотерапія, яка базується на зменшенні або усуненні емоційних факторів даної проблеми. Медикаментозна терапія, яка необхідна при важких станах, і лише за призначенням лікаря. Профілактичні дії базуються на навчанні дитини приймати свої будь-які емоційні стани без придушення і критики.

Якщо нігті раптово почали ламатися, це може означати, що виникнули проблеми зі здоров'ям. Поганий стан нігтів – це один із симптомів того, що організму може не вистачати вітамінів або мікроелементів. Коли є впевненість у своєму здоров'ї, але нігтьова пластина у поганому стані, її можна відновити кількома способами.

Зараз ви читаєте новину «Як перестати гризти нігті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути