
"Всі знають, що кальцій відповідає за міцність кісток, зубів та нігтів. Але не всі вживають його в достатній кількості, - каже відомий столичний дієтолог Оксана Скиталінська, - Дітям на добу кальцію треба 500 міліграмів, дорослим — понад 1000. Якщо жінка вагітна або годує грудьми, то потреба кальцію зростає до понад 1200. В більшості людей в Україні - гіподефіцит кальцію. Кожна третя жінка після 40 років має остеопороз, як і кожен п'ятий чоловік. Кальцй - один з найважливіших макроелементів".
Звісно, кальцію багато в молочних продуктах. Про це бабусі й матері розповідали нам ще в дитинстві. Але трапляється, молочні продукти людині просто-таки не подобаються. Оксана Скиталінська перераховує продукти, в який кальцію не менше, ніж у кефірі, сирі та сметані.
"Буває так, що організм не сприймає лактозу, яка є в молочних продуктах. Та кальцій є не лише в молоці. На першому місці по вмісту кальцію — мак і кунжут. Останнього достатньо вживати лиш чайну ложку на день. Їжте також побільше бобових, горіхів", - радить дієтолог.
"Інша кальцієвмісна група продуктів - зелена цибуля, петрушка і капуста. Але якщо в їжі дуже багато жиру, кальцій засвоюється гірше. Але якщо у овочі крапнути трохи лимонного соку, це спростить задачу. Засвоєнню сприяє також вітамін D, на який багаті яєчні жовтки.
Яєчна шкаралупа з соком лимону корисна для зрощення кісток після переломів. Оксана Василівна розробила коктейль, який сприяє швидшому зрощенню кісток. З нього організм отримує кальцій, вітамін D і омега-3 жирні кислоти, які загоюють кістку. Напій також зміцнює імунітет. "У склянку кефіру додайте по чайній ложці кунжуту й насіння льону. Останнє знімає запалення і загоює рани. Також корисне для м'язів. У суміш додайте чверть банана, два волоських горіха, чайну ложку морожених ягід — чорниці, малини або смородини. Збийте до однорідності. Можна додати чайну ложку меду".
"Варто також сказати, що кальцію засвоюватись складно, якщо з'їсти його одразу багато. Тому в раціоні він має бути дозованим — вранці, в обід і ввечері. Вранці з'їжте омлет, запийте чашечкою кави з молоком. В обід після основної страви - якийсь сирний продукт, а наприкінці дня випийте склянку кефіру або приготуйте овочевий салат".
Коментарі