пʼятниця, 05 жовтня 2012 12:32

Два відсотки українців починають день з випивки

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
 

За останніми соціологічними опитуваннями, українці починають вживати алкогольні напої з 13 років. 85 % підлітків хоча б раз у житті пробували міцний алкоголь – горілку, коньяк, віскі, текілу. До 30 років багато хто стає хронічними алкоголіками - вживають спиртне хоча б раз на три дні. 2 % опитаних починають випивати зранку, аби похмелитися або покращити самопочуття перед робочим днем.

О 8.00 розпочинаємо полювання на тих, хто розпочинає день зі спиртного: 100 гр горілки, 50 гр коньяку чи пляшки пива.

На лаві по бульв. Шевченка п'є пиво 51-річний Олександр. Під лавку ставить дорожню сумку.

"Я в Киеве уже четыре года работаю, - каже Олександр. – Приїхав з Вінничини. У 2004 на стройку в Італію їздив. Але там півтора роки витримав. Тут діти, жінка, а там кожен тебе за бидло має. З поїздкою мене ще в Україні надурили. Однокласник мужиків набирав. Мали у Мілані торговий центр будувати, а привезли в село під Міланом на ферму. Там биків і баранів різали. Обіцяли 800 євро платити, а давали тільки 400. Працювати мусив без вихідних. Як на фермера 7 місяців відпахали, він нам паспорти вернув".

Допиває пиво, пляшку викидає в урну. З кишені джинсів дістає старий мобільний, дивиться, котра година.

"Коли фермеру іншу групу лохів підкинули, нас випустив. Я лимони збирав, а сусід Ванька в піцерії тісто місив. Додому обоє вернулися після революції, але роботи у райцентрі нема. У Вінницю їздив на маршрутках водієм працювати, охоронцем в супермаркеті. В маршрутці щось ламається, зі своєї кишені ремонтуєш. В магазині хтось вкраде 2 снікерса і булочку, ти мусиш різницю в касі своїм баблом перекривати".

Аби утримувати сім'ю, чоловік поїхав на заробітки у Київ

"Махнув в Київ на будівництво і не шкодую. Працюю в одній компанії, по приватних шабашках не бігаю, бо там на місяць випробувальний термін дають, а бабло можуть не заплатити. П'ять кусарєй в місяць маю. Раз в місяць додому на вихідні їжджу.  Раз в півроку тиждень відпустки дають".

Зізнається, що пє рідко і мало. Починає день з пляшки пива рідко.

"Я п'ю рідко і мало. Сьогодні в поїзді запарився, вирішив холодного пивка випити. До роботи ще годинка, вивітриться", - переконаний Олександр..

О 8.45 біля пам'ятника Тараса Шевченка у центрі Києва пляшку рому 0,7 л розпивають четверо студентів. Святкують День народження свого однокурсника Андрія.

"За твое здоровье, Андрюха. Чтобы все тебе давали: папа деньги, мама кушать, а Маша в постели, - пластиковий стакан з ромом піднімає Євген, 21 рік. – Фу, сладкий такой. Лучше бы ты водку взял".

"Ребята, кому добавки? Давайте допьем і на пару. История через 10 минут начнется", - пропонує іменинник.

"Не, мне больше не нада, - Євген долонею закриває стакан. – Вчера до 12 вино в общаге пили. У меня голова до сих пор болит. Так пели, что комендантша с первого на восьмой этаж поднялась и нас всех повыганяла. Мою общагу закрыли, так я к Наташке уехал. А у нее как назло отец дома оказался".

Студенти п'ють ще 20 хв. Коли поруч проходить патруль, порожню пляшку ховають у сумку.

"Класно день начался. Вечерком добавим. Всех жду на пати в "Будда Баре". Там девушек будет много. Машка обещала привести своих подруг", - каже іменинник. Усі дістають студентські квитки перед входом у червоний корпус університету Шевченка.

"Якщо людина не може приступити до роботи чи почати день без коньяку або горілки, їй варто звернутися до нарколога, - запевняє столичний лікар-нарколог Максим Крищенко. – Якщо людина починає день з випивки, значить алкоголь  керує її організмом. Продовження очевидне - ранкові похмілля і тривалі запої. Усі алкозалежні вперто переконані, що самостійно можуть зупинитися і не пити. Це самообман. Не кожного спиняє застереження, що тривалість життя питущої людини на 15-17 років коротша за середню тривалість життя в цілому. Від випивки найбільше страждає мозок. Чим більша концентрація спирту в крові, то більше клітин мозку гине. Алкоголік не може сам впоратися зі своєю проблемою. Добре, якщо вчасно відреагують родичі і друзі".

Зараз ви читаєте новину «Два відсотки українців починають день з випивки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути