пʼятниця, 23 квітня 2021 18:00

Денний сон омолоджує мозок - як правильно дрімати

Денний сон омолоджує мозок - як правильно дрімати
Якщо людина вирішила поспати вдень, то час сну треба запланувати на першу половину дня і дрімати не більше 30 хвилин. Фото: pixabay

Сон після обіду може відновити втомлене тіло та покращити когнітивні функції.

У цьогорічному дослідженні в Китаї взяли участь 2214 здорових людей віком від 60 років, повідомляє Harvard Health Publishing.

Для експерименту обрали саме цю країну, бо там денний сон - це звична справа. Учасників запитали, чи спали вони, хоч 5 хв. після обіду. Дві третини спали, а інші ні. Кожен пройшов тестування для вимірювання різних розумових здібностей: пам'ять, увага, рахунок і орієнтація. Дослідили, як довго і часто люди спали впродовж тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог назвав продукти, які можна їсти перед сном

Результати свідчать, що ті, хто поспав, отримали вищі бали з когнітивних тестів, ніж ті, хто не задрімав. Але кількість денного сну теж мала значення. Коротша і менш часта дрімота - тривалістю менш як 30 хв., не більше чотирьох разів на тиждень - приносила найбільшу користь для організму. Найнижчий бал отримав більш тривалий і частий сон.

Якщо людина вирішила поспати вдень, то час сну треба запланувати на першу половину дня і дрімати не більше 30 хв. Так слід робити кілька разів на тиждень.

Згідно з новим дослідженням Мічиганського університету, якщо більше їсти овочів та фруктів, то це може допомогти молодим людям краще спати, особливо жінкам. Добровольці під час дослідження зізнались, що їдять менш ніж п'ять порцій фруктів і овочів на день та мають симптоми хронічного безсоння. Понад третина з них розповіли про проблеми з засинанням або підтримкою сну не менше трьох разів на тиждень за три місяці або довше.

Зараз ви читаєте новину «Денний сон омолоджує мозок - як правильно дрімати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути