вівторок, 17 травня 2016 17:52

З імпортованих електромобілів хочуть зняти податок

З імпортованих електромобілів хочуть зняти податок
фото: auto.bigmir.net

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає зняття мит на імпорт електромобілів.

Як розповів Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів, це повинно стимулювати ринок електротранспорту в Україні. Через слабку економіку зараз неможливо добитися виплачувати пільги покупцям машин з електродвигунами. У цій ситуації навіть скасування податку на ввіз електромобілів повинно дали стимул продажів "зелених" авто.

"Ми прекрасно розуміємо, що так як у США чи Європі, наша держава не платитиме за покупку електромобілів. Ми ставимо реальні завдання. Ми хочемо просто скасувати податок. Зараз у Верховній Раді є три групи нардепів: одні вважають, що потрібно дати пільги на ПДВ при імпорті електромобілів. Інша група підтримує те, щоб податок зняли і на імпорт, і виготовлення автомобілів з електромоторами. Третя група боїться, що закон назвуть у народі "Tesla для депутата". Я вважаю, що доб'ємось зняття податку з електромобілів. Наступним кроком буде зняття ПДВ із гібридними силовими установками та двигуна малого об'єму", - каже Олег Назаренко.

Автозаводи не готові постачати електромобілі на український ринок. Це спричинено тим, що наш ринок не стабільний і його частка дуже мала. Минулого року в Україні продали 46 тис. нових автомобілів. У світі продажі становлять 90 млн. Тобто наш ринок - це 0,05% від світового.

"Імпортери хочуть ввозити електромобілі. Але дуже важко добитись, щоб завод прийняв рішення продавати ці машини в Україні. Це не просто відвантажити партію машин. Потрібно зробити пакет для для поганих доріг, тобто машина повинна відповідати українським реаліям. Але робота йде, сподіваюсь, що скоро до нас почнуть офіційно постачати машини з електродвигунами", - розповів Олег Назаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві пройде виставка електромобілів Plug-in Ukraine

Крім цього, потрібно стимулювати виробництво екологічно транспорту в Україні. Компанія DelFast, яка займається доставкою електротраспортом, організвувала виробництво велосипедів з електродвигунами.

"Компанія має 85 одинць електротранспорту. Більшість з них ми зібрали в Україні. Ми почали випускати електровелосипеді на базі Comanche. Також ми займаємось крупновузловою збіркою іноземного транспорту. Виробництво електромобілів потрібно створювати в Україні. Скасування мита на імпорт електромобілів - це правильний крок, але потрібно скасувати мито на комплектуючі, щоб організувати виробництво електромобілів в Україні. Якщо електромашини ввозитимуть без податків, а комплектуючі з ними, то виробництво буде не конкурентноспроможним", - каже Даніель Тонкопій, засновник компанії DelFast.

Нині львівський "Електрон" та луцький "Богдан" випускають електричний громадський транспорт під замовлення. Серійно випуску на склад немає.

Нагадаємо, в автосалонах продаватимуть машини з пробігом.

Зараз ви читаєте новину «З імпортованих електромобілів хочуть зняти податок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути