Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 17:17

Високі штрафи не вихід: поліцейські складають протоколи на п'яних водіїв із помилками

Високі штрафи не вихід: поліцейські складають протоколи на п'яних водіїв із помилками
В МВС пропонують збільшити штраф за перевищення максимально дозволеної швидкості руху у межах міста до 3400 грн Фото: відкриті пошукові мережі

Підвищення штрафів не приведе до зменшення кількості порушень і аварій на дорогах, вважає автоюрист Вадим Володарський.

"До прикладу, рік тому у нас втричі збільшили штрафи за керування автомобілем у стані наркотичного або алкогольного сп'яніння. Зокрема ввели обов'язкове позбавлення водійського посвідчення за це порушення. На дорогах після цього не стало менше п'яних водіїв", - каже він Gazeta.ua

Штрафи та позбавлення водійських посвідчень провокує непокору серед водіїв.

"У нас є приклад Росії. Населення там вживає дуже багато алкоголю. Так от у них підвищили штрафи за керування автомобілем у стані сп'яніння кілька років тому. Ви думаєте, щось змінилося на краще? Ні. Навіть більше: з'явилися нові проблеми. Водії, яких позбавили прав, все одно сідають за кермо. І їздять вони так, ніби їм уже нема чого втрачати", - розповідає автоюрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вплине на водіїв-порушників різке збільшення штрафів

В Україні підняли фінансові стягнення, але не дали при цьому дієвих засобів захисту від необґрунтованих звинувачень, вважає експерт.

"Після збільшення штрафів дуже часто прокочується хвиля так званих розводів. Поліцейські вимагають гроші за порушення, яких нема. До мене часто звертаються водії, яких безпідставно звинуватили або шантажували відповідальністю, до прикладу, за відмову від огляду на стан сп'яніння", - розповідає експерт.

Можливо, й можна в суді "домовитися", але з рівнем поліцейських матеріалів, які потрапляють у суд, не потрібно ніяких хабарів

Часто суди відпускають п'яних водіїв без покарання через недопрацювання поліцейських.

"Ще жодного разу не бачив правильно оформленого адміністративного матеріалу по цій самій статті 130 адмінкодексу "Керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів". Поліцейські оформляють документи з порушеннями. Суддя бачить, що не може винести правомірне рішення, визнати людину винною у вчиненні порушення на підставі їхніх матеріалів. Він або закриває справу, або направляє її на доопрацювання в поліцію. А доки матеріали справи там блукають - закінчується строк притягнення до адмінвідповідальності. Це показує поганий рівень підготовки патрульної поліції. Вони не вміють складати адмінматеріал, оформляти елементарні аварії. Можливо, й можна в суді "домовитися", але з рівнем поліцейських матеріалів, які потрапляють у суд, не потрібно ніяких хабарів. За ними і так не можна визнати порушника винним", - переконаний Вадим Володарський.

Наприкінці жовтня набув чинності закон, який посилив відповідальність за паркування, зупинку, стоянку на місцях, призначених для осіб з інвалідністю. Штрафи за це зросли майже в чотири рази. Після цього у МВС заговорили про майже п'ятикратне збільшення штрафів за керування автомобілем напідпитку - до 50 тис. грн, і за розмови по мобільному за кермом - не менше 2-3 тис. Зараз штрафи за користування мобільним за кермом - від 425 до 510 грн.

10 листопада на засіданні уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков презентував законопроект про посилення відповідальність за правопорушення на дорогах. Так, чиновники пропонують збільшити штраф за перевищення максимально дозволеної швидкості руху у межах міста до 3400 грн; за втечу з місця ДТП - до 3400 грн і позбавленням прав; за керування транспортом без права на це - 10 200 грн, при повторному порушенні - 40 800 грн; за керування без прав - 20 400 грн, за повторне порушення протягом року - 40 800 грн.

Зараз ви читаєте новину «Високі штрафи не вихід: поліцейські складають протоколи на п'яних водіїв із помилками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути