четвер, 11 квітня 2013 13:09

Влада придумала, як витягти гроші з продавців вживаних авто

Влада придумала, як витягти гроші з продавців вживаних авто
Мінекономрозвитку ініціювало оподаткування вживаних авто. Фото: avtobazar.ua

На ранковому засіданні в середу, 10 квітня, Кабінет міністрів мав розглядати ініціативу Міністерства економічного розвитку і торгівлі з оподаткування вживаних авто.

Про це пише "Економічна правда" у публікації "Уряд обскубає продавців вживаних автомобілів".

Як зазначило видання, Мінекономрозвитку розробило методику розрахунку амортизації з урахуванням року випуску автомобілів. Уживані автомобілі розділили на кілька додаткових категорій, у яких за основу береться як вік, так і нормативний пробіг.

Встановлено, зокрема, що авто виробництва країн СНД має в середньому наїздити 22 тис. км на рік, тоді як для легковика іншої країни походження нормативом є 27 тис. км середньорічного пробігу.

Саме за цим зразком повинна визначатися сума податку при продажу більш як одного автомобіля на рік залежно від віку.

А ціна перепродажу залежить від пробігу.

"Оскільки такі зміни стосуються оподаткування, то в Мінекономрозвитку начебто обґрунтовано вказують, що вони не потребують "обговорення з громадськістю". Це ж відомство бере на себе сміливість вказувати, що законопроект не містить корупційної складової", - зазначено у публікації.

Міністерство юстиції гостро і обґрунтовано розкритикувало цей документ.

У пояснювальній записці, підписаній Олександром Лавриновичем, йдеться про кілька очевидних вад. Зокрема, про невиправданий розподіл нормативів амортизації за країною походження. Адже в СНД нині виробляють вже переважно не "Жигулі".

Як зауважило видання, з іншого боку, навряд чи варто порівнювати надійність "Фольксфагена" з будь-яким виробником з Китаю, хоча вони й потрапляють в одну категорію.

"Приємно й те, що в Мін'юсті, очевидно, здогадуються: середній вік зареєстрованого в Україні легкового автомобіля стрімко наближається до 20 років. Саме такі авто становлять більшість у майже дев'ятимільйонному автопарку країни, і саме на них припадає левова частка перепродажів", - йдеться у публікації.

Тобто відповідальним особам з Мінекономрозвитку, які раз на квартал, відповідно до запропонованих змін муситимуть публікувати "середньоринкові ціни", не буде де взяти "ціну аналогічного нового автомобіля".

До того ж, документ жодним чином не регламентує продаж авто, які потрапили в ДТП. Їх ціну ні віком, ні пробігом виміряти неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Влада придумала, як витягти гроші з продавців вживаних авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути