Ексклюзиви
середа, 14 грудня 2011 17:33

Українські АЗС промишляють недоливами

Українські АЗС промишляють недоливами

Автомобілісти зі стажем знають, що в бак будь-якої машини вміщається, як правило, більше палива, ніж прописано в технічній документації.

Але, виявляється, подібна особливість автомобілів відома далеко не всім. Про це свідчать численні скарги, у яких водії стверджують, що на АЗС їх ошукали, заправивши більше літрів палива, ніж обсяг бака. У пошуках істини ініціативна група AutoVisio вирішила вивчити цю проблему в теорії, а після - на практиці.

Що кажуть автовиробники і СТО

Більшість водіїв звикли свято вірити написаному в інструкції з експлуатації автомобіля. Але що пишуть автовиробники на рахунок витрат палива в місті, на трасі і в змішаному циклі? У всіх збігаються заявлені цифри з реальними?

Та й той же об'єм двигуна теж поняття відносне, адже якщо він становить 1450 куб. см., компанія округлить до 1,5 л, але ніяк до 1,4 л. А все тому, що автогіганти завжди відштовхуються від ідеальних умов і роблять все можливе для отримання гарних цифр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як визначити якість бензину

Те ж стосується і обсягу паливного бака. У посібнику з експлуатації виробники пишуть приблизний (!) об'єм паливного бака, тому що бак не відкалібрований виробником як вимірювальної ємності. Говорячи простіше, виробник вказує об'єм паливного бака за приблизними геометричним вимірами і мінус 5% на розширення палива.

Куди ж втиснути ці літри? Як мінімум, є ще заливальна горловина, у яку може поміститися літр-другий палива. Але й це ще не все. У багатьох сучасних авто є ще й якийсь "чарівний клапан". Мова йде про клапани повітревідводу, вбудовані у  кришці бензобака і / або в трубці вентиляції паливного бака.

Якщо у автомобіліста і виникнуть претензії, головне щоб вони були аргументовані. Адже скаржачись на перелив / недолив, не варто керуватися тільки показниками борткомпьютера або кількістю раніше залитого палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні нема передумов для подорожчання бензину - експерт

Це величини приблизні, але автомобіліст їх під сумнів, як правило, не ставить. Особливо, коли виникає конфліктна ситуація і  розрахунки власника авто не співпадають з цифрами на табло колонки. Єдиний правильний спосіб знайти істину в цій ситуації - копітке вимірювання об'єму бака на СТО.

Зараз ви читаєте новину «Українські АЗС промишляють недоливами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути